Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ungdomar fast på klippavsats i fjällen

Uppdaterad 2011-09-04 | Publicerad 2011-09-03

Fem norska ungdomar gick vilse vid Sylarna i de jämtländska fjällen – och fastnade på en klippavsats i väntan på räddningen.

Nu har fjällräddare lyckats hitta ungdomarna.

– De har anträffat dem på bergssidan och ger dem varm dryck, säger August Knutsson, vakthavande befäl vid polisen.

De fem ungdomarna från Norge skulle göra en dagsutflykt på fjället, och startade vid 17.00-tiden igår från Nedalshytta på den norska sidan av gränsen för att gå till Storsylen.

På vägen drabbades de av dåligt väder med regn och dimma och gick vilse.

Ungdomarna berättade själva att de satt fast på en klippavsats.

Alpint team skickas

Polisen larmades och en räddningshelikopter skickades igår från Norge – men den tvingades vända på grund av dimman i området. I stället skickades norska fjällräddare ut för att försöka nå ungdomarna.

I området råder tät dimma, och det finns dessutom flera branta stup. Ungdomarna hade heller inte med sig kläder eller utrustning för övernattning på fjäll.

Fjällräddarna från Norge sökte efter ungdomarna under hela natten men tvingades avbryta insatsen på morgonen.

Nära att räddas

Under söndagsmorgonen var norsk polis i telefonkontakt med ungdomarna, som berättade att de fryser men annars var vid gott mod.

Tidigt på söndagsmorgonen så landade en helikopter även svenska fjällräddare tillsammans med ett alpint team för att hjälpa till med räddningsinsatsen.

Och strax efter klockan 8.00 på morgonen kunde fjällräddarna hitta ungdomarna.

– De är anträffade och fylls nu med varm dryck. Sedan ska de börja med nedklättringen, säger August Knutsson, vakthavande befäl vid polisen i Östersund.

Alla ungdomarna är oskadda. Den alpina gruppen bestående av åtta personer hjälper nu ungdomarna ner till en väntande helikopter i Tempeldalen. De flygs sedan till fjällstationen i Storulvan.

Räddningsinsatsen var svår, på grund av mycket brant terräng och dåliga väderförhållanden enligt polisen.

– Men allt gick väldigt bra, det är en extrem miljö som det tar lång tid att förflytta sig i. Alpina gruppen är otroliga fjällmänniskor som klarar det mesta. De är från trakten och har väldigt bra lokalkännedom, säger August Knutsson.