Nyckelspelarna i Ukrainakrisen
Publicerad 2014-03-03
De demonstrerade mot Viktor Janukovytjs styre.
Nu har många av dem makten.
Här är nyckelspelarna i Ukrainas toppolitik.
Arsenij Jatsenjuk, 39, premiärminister:
Har varit en av proteströrelsens främsta ledargestalter och är även ledare för Julia Tymosjenkos konservativa parti Fäderneslandsförbundet. I tidigare regeringar har Jatsenjuk innehaft ledande poster, bland annat som utrikesminister, finansminister och guvernör för centralbanken. När han ställde upp i presidentvalet 2010 fick han mindre än sju procent av rösterna. Vill att Ukraina ska gå med i EU. Är emot samkönade äktenskap. Ekonom och jurist i grunden.
Oleksandr Turtjynov, 49, tillförordnad president:
Julia Tymosjenkos högra hand Oleksandr Turtjynov valdes som tillförordnad president i Ukraina efter Janukovytj-administrationens kollaps. Är precis som Jatsenjuk medlem i partiet Fäderneslandsförbundet. Populär bland vissa av Majdandemonstranterna, men anses sakna karisma. Enligt Wikileaks-dokument ska Turtjynov, då chef för säkerhetsbyrån, ha förstört dokument som implicerar Julia Tymosjenkos samröre med maffiabossen Semion Mogilevich. Har beskrivit homosexuella handlingar som perversioner. Ekonom i grunden.
Arsen Avakov, 50, tillförordnad inrikesminister:
Medlem i det konservativa partiet Fäderneslandsförbundet. Upplöste den fruktade kravallpolisen Berkut som anklagas för att ha skjutit ihjäl demonstranter. Aktiv Facebook-användare som uppdaterat om jakten på Janukovytj. Har publicerat tolv vetenskapliga artiklar. Före detta finansman.
Andrij Parubij, 43, styrelseordförande för Ukrainas nationella säkerhetsråd:
Har stort stöd bland demonstranterna på Självständighetstorget. Skadades i sammandrabbningarna under protesterna. 1991 grundade han det nynazistiska partiet Ukrainas Socialnationalistiska parti (i dag Svoboda) tillsammans med Oleh Tyahnybok, i dag Ukrainas riksåklagare. 2012 röstades han in i parlamentet på Fäderneslandsförbundets lista.
Dmytro Jarosh, 42, radikal organisatör:
Leder den paramilitära organisationen Högra sektorn (Right Sector), som anser att det nationalistiska och högerextrema partiet Svoboda är "för liberala". Vill ha en nationell revolution och beskriver Janukovytj organisation som en "ockupationsregim". Delar av Majdandemonstranterna vill ge honom en säkerhetsrelaterad position i den nya regeringen. Har enligt egen utsago aldrig haft ett jobb.
Tetjana Tjornovil, 34, tillförordnad chef för kommittén för korruptionsbekämpning:
Har sin bakgrund som grävande journalist på tidningen Pravda. Har stort stöd hos oppositonen. Har skrivit om Janukovytj skumma affärer och uppseendeväckande rikedom, skriver BBC.
Oleg Makhnitsky, 43, riksåklagare:
Medlem i det nationalistiska och högerextrema partiet Svoboda. Utsågs till Ukrainas tillförordnade riksåklagare den 24 februari i år. Advokat från Lviv. Drog sig in i politiken på 1990-talet.
Julia Tymosjenko, 53, före detta premiärminister:
Släpptes fri från fängelset i Charkiv efter att Janukovytj avsatts som president. Ses som en stark kandidat till nästa presidentval. Hennes parti Fäderneslandsförbundet dominerar den nytillsatta övergångsregeringen, och kommer med stor sannolikhet även ha stor makt i parlamentet som bildas efter valet. Ses på med misstänksamhet av vissa grupper på Självständighetstorget. Hennes hälsoproblem kan också ställa till det.
Vitalij Klitjko, 42, presidentkandidat:
Den före detta världsmästaren i boxning var en ledarfigur i proteströrelsen mot störtade Viktor Janukovytj. Kommer att ställa upp i presidentvalet den 25 maj. Partiledare för Udar, det tredje största partiet i parlamentet. Bland demonstranterna anklagas han för obeslutsamhet.
Mikhailo Dobkin, 44, presidentkandidat:
Prorysk presidentkandidat från Charkiv-regionen. Har sagt att Ukrainas rysktalande befolkning är under "total attack". Har en stark maktbas i östra Ukraina, men hans starka band till Viktor Janukovytj kommer sticka många i ögonen.
Oleh Tiahnybok, 45, partiledare för Svoboda:
Har gjort en rad antisemitiska uttalanden. Uteslöts ur parlamentet 2004 efter att ha sagt att "en moskovit-judisk maffia" kontrollerar landet. Svoboda är ett nationalistiskt och högerextremt parti. Partiet ses av vissa som en fascistisk organisation, skriver BBC. Svoboda är landets fjärde största parti. Men när Tiahnybok ställde upp i presidentvalet 2010 fick han bara 1,4 procent av rösterna.