Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

- Jag måste höja tempot

Publicerad 2013-10-15

Fredrik Reinfeldt i exklusiv intervju om den stora oron under finanskrisen, framtidsplanerna - och VM-kvalet

Ingenting slår finanskrisen. Det är det mest omtumlande Fredrik Reinfeldt varit med om under sina år som statsminister.

– Det fanns veckor då jag kände att vi själva också stod på randen till en finansiell härdsmälta, avslöjar han i Partiprogrammet på Aftonbladets webb-tv nu i eftermiddag.

Fredrik Reinfeldt(M) tjänar 158 000 kr i månaden. De borgerliga partiledarna har en statsrådslön på 121 000 kr från regeringen. Statsministern har 152 000 kr från regeringen.  Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson, Åsa Romson och Gustav Fridolin får 59 800 kr i ersättning från regeringen.
Övrig ersättning kommer från partierna.

Statsministern är i hetluft­en nu. I helgen kallade han sig för ”stridshingst”, Allians­en ligger dåligt till i opinions­mätningarna, senare i veckan har Moderaterna partistämma och lägger grunden för sin nya politik. Och på fredag i nästa vecka firar Reinfeldt tio år som partiledare.

Enligt rader av opinionsmätningar, den senaste Aftonbladet/United Minds, minskar stödet för Moderaterna och Alliansen. Ni är nu nere på 38 procent. Har ni verkligen någon chans att vinna valet?

– Ja, moderna väljare är rör­liga. Så det går alltid att både vinna och förlora många på kort sikt. Jag tror vi låg under 44 av 48 månader under förra mandatperioden och vi har legat under merparten av månaderna nu också.

Pratade med statsråden

I ett tal inför förra valet sade du ”vi ligger under nu, vi måste skärpa oss”. Är det dags för den upp­maningen igen?

– Ja, det tycker jag att jag har uttryckt också. Det är inte så att vi inte tar behovet att höja tempot på allvar. Jag har pratat med mina statsråd om att öka närvaron runtom i Sve­rige. Jag själv måste också ta på mig att vara mer aktiv, mer inriktad på att vinna val.

Vad betyder det?

– Att jag höjer tempot på olika sätt. Det tycker jag redan att jag gjort.

Efter SVT:s partiledar­debatt förra veckan kallades du för ”den nye arge Reinfeldt”. Var det meningen?

– Jag ställde de frågor som jag tyckte skulle ställas till Stefan Löfven. Han står i debatten och säger att en minoritetsregering med stöd av nära 49,5 procent är en svag minoritetsregering. Har man den attityden tycker jag att man är svaret skyldig, vad är då en stark minoritets­regering? Eller vad är löftet om en majoritetsregering? Trots allt är det sådant här som till slut avgör val.

Vill se fler reformer

I Sverige har det, sedan nya regeringsformen trädde i kraft, varit väldigt svårt för samma regering att vinna tre val i rad. Hur ska du få ditt parti att tro att det är möjligt?

– Dels måste vi vara sugna på att göra mer vad gäller jobben och att bekämpa utanförskapet. Det har skett en väldig förändring av svensk arbetsmarknad på senare år, där trösklarna höjts för vilka som kan komma in i arbets­livet. Det behövs fler reform­er för att öka flexibilitet samtidigt som vi jobbar med den svenska modellen och har bra, avtalsenliga löner.

Och det får dina partikamrater upp på tå, menar du?

– I grunden är vi ett parti vars drivkraft är att förbättra samhället. Vi måste ta utgångspunkt i att förbättra möjligheterna för människor att stå på egna ben och styra över sitt eget liv. Då handlar det mycket om jobb och en förändrad arbetsmarknad.

Häromdagen kallade du dig för en stridshingst. Vad är det?

– Det var väl ett sätt att försöka säga att det är mycket kvar och att jag behöver kämpa.

Om tio dagar firar du tioårs­jubileum som partiledare. Hur ser dina framtidsplan­er ut?

– Jag fortsätter. Jag har mycket kvar att göra med att förändra mitt eget parti i att följa sin tid. Men också med det som behövs för att fler ska få jobb, för att vår eko­nomi ska växa. Så länge det finns ett förtroende känns det jätteroligt att fortsätta.

Du vill bli omvald som M-ledare 2015?

– Nu har jag ju fått förtroendet att leda Moderaterna över nästa val och det är ett val som vi försöker vinna en tredje gång. Den ansträngningen får vi se hur den går att utvärdera på valnatten och i veckorna efter.

Vad har varit det mest omtumlande som du varit med om under dina år som statsminister?

– Finanskrisen. Det fanns veckor då jag kände att vi själva också stod på randen till en finansiell härdsmälta och det var det mest omtumlande att hantera.

Blev du rädd någon gång?

– Jag fick respekt för att vi är väldigt påverkade av vår omvärld. Det fanns absolut stunder då jag kände att jag inte var säker på hur det skulle gå.

– Och det är viktigt att säga, för det riktas väldiga krav på att lägga det här till rätta. Och då tycker jag att det ärliga svaret är att vi har makt att påverka. Men den är begränsad. Det finns väldigt mycket som kommer utifrån, som vi inte själva styr över.

”Nytt sätt att tänka”

Och vad har varit roligast under de här sju åren?

– Att vinna val. Det är det handlar om, att vinna väljarnas förtroende.

Oscar Öholm, Anton Abele och Henrik von Sydow är ganska unga män som borde vara i början av karriären. I stället lämnar de riksdagen i samband med valet. Har Moderaterna problem med återväxten?

– Jag tycker i grunden att det är bra. Flera av de här har redan gjort tolv år i riksdagen och om man då säger att man vill göra något annat, då tycker jag att det är en del av ett nytt sätt att tänka som jag är väldigt stolt över.

Vad är det nya?

– Att man inte tar politiska uppdrag för givna och tänker sig att de är livslånga.

I Norge tar snart din partikamrat Erna Solberg över. Hon kommer att leda en koalitionsregering som består av de konservativa och Fremskrittspartiet som ogillar invandring. Vad tycker du om samarbetet?

– De ska dömas på vilken politik de faktiskt kommer att föra. Som det ofta blir, om man inte har förhandlat klart före ett val, får man ju se vad det blir efteråt. Då måste man förhandla och det har inte varit alldeles tydligt för mig ännu vilken asyl- och migrations­politik man kommer att föra.

Vill inte spekulera

Det finns statsvetare som påstår att ju mer politiken glider mot mitten desto mer ökar utrymmet för Sverigedemokraterna. Håller du med?

– Nej, jag tror inte att den där linjalen är så entydig som de försöker göra gällande. För mig handlar det inte om vänster-höger utan mer centrum-periferi, ett missnöje mot det kanske etablerade.

I USA är det bråk om budget­en och på torsdag kan de få ställa in betalningarna. Hur påverkar det Sverige?

– Nu ska vi akta oss för att spekulera om något som ännu inte skett. Men det är klart att det skulle ha stor påverkan. Därför hoppas jag att man också är klar över i de två stora partierna i USA så att man, om inte annat, försöker hitta en kortsiktig lösning.

Till sist, hänger fotbollslandslaget med ända till VM i Rio?

– De är åtminstone fort­farande med i matchen. Nu blir det ju två väldigt spännande kvalmatcher. Är det någonting vi lärt är oss att de är lite chansartade ibland. Jag kommer att heja av hela hjärtat men jag inser att det kommer att bli tufft.

10 år som M-ledare

Namn: John Fredrik Reinfeldt.

Ålder: 48 år.

Yrke: Statsminister sedan 2006, M-ledare sedan 2003.

Familj: Tre barn, två söner och en dotter.

Inkomst: 152 000 kronor i månaden.

Aktuell: Ständigt. Nu för vikande opinionssiffror, partistämma i slutet av veckan och 10-årsjubileum som partiledare i nästa vecka.

Supervalåret: Viktiga datum 2014

15 januari Partiledar­debatt i riksdagen.

15 april Vårbudget från regeringen. Och skuggbudgetar ett par veckor senare från oppositionen. Sista chansen före valet.

7 maj Partiledardebatt i riks­dag­en med anledning av EU-valet.

25 maj Val till EU-parlamentet.

Mitten av juni Alliansen har konvent, datum inte klart.

18 juni Partiledardebatt i riksdagen.

29 juni Almedalsveckan inleds och pågår i åtta dagar.

Mitten av augusti Valspurten inleds.

14 september Val till kommun, landsting, region och riksdag.