Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tymosjenko ingen given segrare i valet

Hon representerar i folkets ögon de gamla, korrupta politkerna

En gång var hon Ukrainas stora hopp.

I dag är Julia Tymosjenko inte alls lika populär, Många ser henne som en förbrukad kraft.

En seger i presidentvalet om två månader är inte alls given.

Julia Tymosjenko och oppositionsledaren och politikern Vitalij Klytjko.

Det fanns till och med de som sa att hon inte tänkte ställa upp.

Detta efter sitt framträdande på självständighetstorget i Kiev bara några timmar efter att hon släppts ut ur fängelset den 22 februari. Det var inte bara jubel som mötte den forna frihetshjälten, symbol för den första ukrainska frihetsrevolutionen 2004.

Hon kände av den negativa stämningen och sittande i rullstol bad hon kollektivt om ursäkt å alla politikers vägnar för att de inte levt upp till folkets förväntningar.

För många av de som stod på torget var hon en svikare. När hon blev premiärminister efter den Orangea revolutionen 2004 dribblade hon bort folkets drömmar om ett bättre liv och svek sina löften om mer frihet och välstånd. Istället ägnade hon all kraft åt att slåss med president Viktor Justsjenko, partnern som hon segrade i revolutionen med.

Trötta på politikerna

2010 var ukrainska folket så trötta på politikerna från den Orangea revolutionen att de istället röstade fram Moskvas gamla knähund Viktor Janukovitj.

Säkert kan Tymosjenko rida på en viss våg att sympati för att hon tvingats tillbringa de senaste tre åren i fängelse efter bluffanklagelser fabricerade av Janukovitj. Men frågan är om det räcker till att bli vald.

Ska man döma av stämningen på Självständighetstorget vill folket ha nya politiska ledare som inte är befläckade av årtionden av korridormygel och vanskötsel.

Hälsan ett frågetecken

Hälsan är ett annat frågetecken för Tymosjenko. Under tiden i fängelset fick hon svåra ryggproblem. De senaste veckorna har hon delvis tillbringat i Tyskland för att få specialistvård. Men om det räcker för att klara en lång valrörelse är oklart.

Utgången av valet hänger givetvis också på vilka motståndare Tymosjenko får. Sedan tidigare har den förre boxaren Vitalij Klitschko sagt att han tänker ställa upp. Han var populär som idrottsman men hamnade även i rampljuset som politiker under de månader protesterna på torget i Kiev varade.

Chokladkungen Petro Poroshenko som leder företaget Roshen vars praliner Putin stoppade importen till Ryssland av, är den som leder överlägset i opinionsmätningarna. Följd av Klitschko.

I samma mätning får Tymosjenko bara åtta procent. Alla dessa tre vill att Ukraina ska närma sig EU.

Tymosjenko ligger före ett antal andra proffspolitiker som också ställer upp och som framförallt har sin bas i det ryskspråkiga östra Ukraina.

Då ska man komma ihåg att hon är en mycket duktig och uthållig kampanjpolitiker, förutsatt att hälsan tillåter att hon reser runt på valmöten.