USA massövervakade mobiltelefoner

Publicerad 2013-10-03

NSA: "Kan vara ett framtida krav"

Nu avslöjas den nya amerikanska massövervakningen.

Myndigheterna kunde se var nästan samtliga amerikaner fanns för stunden.

Nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, testade att övervaka alla amerikaners mobiltelefoner 2010, enligt Washington-Post.

Alla amerikanska mobiltelefoner skulle övervakas.

Uppgifterna skulle lagras och visa var samtliga amerikanska mobiltelefonägare fanns för tillfället.

Projektet startade 2010 och lades ner 2011.

Men det lades inte ner av etiska skäl – tvärt om.

– Det här kan vara ett framtida krav i vårt land men det är inte så just nu... därför avslutade vi det 2011, säger NSA-chefen Keith Alexander, enligt Washington-Post.

Orsaken till att det lades ner var enligt Keith Alexander att materialet just nu inte hade tillräckligt "operativt värde".

Erkände inte för en månad sedan

Myndighetens erkännande kom då Keith Alexander hördes i den amerikanska senaten under onsdagen. När han hördes för bara en månad sedan vägrade han svara på frågan. Då sa han bara att det inte gjordes just då, enligt Washington-Post.

Under testperioden har NSA, enligt Keith Alexander, samlat uppgifter om var mobiltelefoner finns för att testa om systemet kunde hantera materialet.

Det här det senaste i raden av avslöjanden om den amerikanska massövervakningen. I maj avslöjade den före detta CIA- och NSA-anställde dataexperten Edward Snowden att USA massövervakar sina medborgare via bland annat Facebook och Google.

ANNONS