Siv kränktes på jobbet – fick miljonskadestånd

Uppdaterad 2013-11-18 | Publicerad 2013-11-15

Såren har inte läkt. När Siv Othén, 68, läste i Aftonbladet om rättegången mot Lars Perssons chefer darrade hon i hela kroppen.

För 15 år sedan mobbades hon själv på jobbet i Gävle kommun.

– Men jag överlevde och arbetsgivaren dömdes i tingsrätten, säger hon.

Priset är högt, säger hon. Ekonomin raserades och helt återställd blir hon aldrig. Hon känner igen beskrivningen av hur Lars Persson i Krokom knäcktes.

– Jag åldrades 20 år kändes det som.

Siv Othén älskade sitt arbete som kartriterska och tyckte att datoriseringen var spännande. Men i omorganisationen tog hon strid, när kartriterskornas arbetsuppgifter blev beskurna av manliga tekniker.

Då omplacerades hon till arkivet. När hon inte skulle få en krona av det generella lönepåslaget blev hon arg.

Fick sämre dator

Mobbningen hade då startat. Hennes arbetsdator byttes ut mot en sämre. En morgon fann hon kontoret stängt, ingen hade berättat om de två utbildningsdagarna. På fikarasten var hon luft för de andra.

– Jag var som pestsmittad, säger hon.

Siv Othén hade tryck över bröstet, sov dåligt, tålde inte telefonsignaler och undvek människor. Hon visar hur hennes fötter klapprade mot golvet medan hon hyperventilerade och blödde näsblod.

Hon raderade en fil, som dock fanns kvar på hårddisken. Då hävdade arbetsgivaren att hon var en "säkerhetsrisk", sa upp henne och stängde av henne från arbetet.

Hon gick till en advokat med frågan: Är jag bara en jobbig kärring i övergångsåldern?

Han svarade nej, och drev hennes fall i domstol. Avstängningen ogiltigförklarades och hon fick skadestånd på 1,1 miljoner kronor.

Men till jobbet återvände hon inte. Hennes rum var redan ommålat och hennes saker bortplockade. Hon var 53 år och skulle återskapa sig själv.

– Domen var viktig som upprättelse. Men jag var slut. Den stora kränkningen var att höra att det var mig det var fel på.

Skrev en bok

Siv Othén grät färdigt, arbetade i industrin och städade skoltoaletter - och skrev en bok om sin upplevelse: "Gävla arbetsplats". Men tårar tränger upp i hennes gröna ögon när hon återberättar.

Några råd har hon till mobbade. Var bestämd, men vänlig. Dokumentera, skriv dagbok, spara lappar. Kontakta en jurist. Kontakta även facket, men lita främst på dig själv.

Framför allt: Begär alltid, alltid skriftliga beslut och motiveringar.

– Mobbning har alltid funnits. Men jag tror ännu mer i dag, arbetslivet är avsevärt tuffare, säger Siv Othén.