Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

SD-kvinna avslöjade sextrakasserier – häcklad av partikollega

Publicerad 2013-08-15

Nu orkar Therese Kanervainen, 29, inte fortsätta inom SD

Therese Kanervainen, 29, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Botkyrka, anmälde en manlig partikollega för sextrakasserier.

Då blev hon uppringd av en kvinnlig medlem som sa sig representera SD Kvinnor.

– Du har gett partiet dåligt rykte, säger kvinnan som sedan kallar Therese Kanervainen "skvallerkärring".

Carina Herrstedt, ordförande SD Kvinnor.

Sajten "Inte rasist men" publicerar i dag ett inspelat samtal mellan SD:s politiska sekreterare i Botkyrka, Therese Kanervainen, och en annan kvinnlig medlem.

Samtalet ägde rum bara dagar efter att Therese Kanervainen berättat i tidningen Expressen om hur en manlig kollega inom partiet skickat ett stort antal mycket olämpliga SMS till henne och hur partiledningen inte agerat.

"Ger oss dåligt rykte"

Efter att artikeln publicerades ringde telefonen. En kvinna berättade att hon jobbade för SD-kvinnor och ville prata med Therese Kanervainen om det inträffade.

Samtalet spårar snabbt ur och kvinnan säger att den 29-åriga politiska sekreteraren har betett sig olämpligt.

– Du har gett SD dåligt rykte. Du är inte riktigt trovärdig, säger kvinnan som sedan tillägger att den här sortens händelser inte är något man ska berätta om i media.

– Vi behöver kvinnor i partiet och är det någon jävla tokstolle, gå inte till tidningarna för det är lite lågt… Om du är en sådan skvallerkärring att du går till tidningarna tycker jag att du ska lugna ner dig, säger kvinnan.

Har sagt upp sig

Therese Kanervainen är nu är sjukskriven från jobbet inom SD.

– Jag gick faktiskt till kontoret och sa upp mig igår. Det känns skönt att det är över. Jag tror tyvärr att det här är vanligt inom Sverigedemokraterna. Det är många unga kvinnor och många äldre män i partiet. Jag berättar för jag hoppas att det ska leda till att andra unga kvinnor inom SD vågar gå ut med vad som egentligen händer.

Therese Kanervainen är en av flera kvinnor som den senaste tiden har gått ut och berättat om sexuella trakasserier inom Sverigedemokraterna.

Flera anmälningar

Hanna Wigh, 26, ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, berättade nyligen i Aftonbladet om de telefonsamtal, kommentarer och sms som en partikollega utsatte henne för under en lång period. Ytterligare en kvinna, Elisabeth Nirholt, 43, jobbade fram till mars i år som riksombudsman för SD men tvingades lämna sin position i partiet efter att hon anmält en man för trakasserier. Och i början av juli anmälde en ung kvinna i partiet en mycke äldre manlig kollega för våldtäkt. Den utredningen har lagts ned i brist på bevis, men två utredningar om sexuellt ofredande kvarstår.

"Ska inte förekomma"

Carina Herrstedt är ordförande för SD-Kvinnor. Hon säger att hon inte tror att sexuella trakasserier är mer vanligt förekommande hos Sverigedemokraterna än hos andra partier.

– Men det ska inte förekomma någonstans.

Hur agerar ni inom SD Kvinnor när detta inträffar?

– Vi finns till för att stötta varandra, men när det gäller att agera så trycker vi snarare på partiet än agerar själva. Om vi tar över ansvaret finns det risk att partiet lutar sig tillbaka. Det är de som ska ta itu med den här sortens problem.

Ordföranden får namnet på kvinnan som ringt Therese Kanervainen Hon återkommer inom kort och bekräftar att kvinnan är medlem i både Sverigedemokraterna och SD Kvinnor men att hon agerat helt på eget bevåg.

– Det är en direkt lögn att hon säger att hon jobbar för SD Kvinnor och det är grymt olyckligt att hon presenterar sig på det viset, säger Carina Herrstedt till Aftonbladet.

Kvinnan som ringde upp Therese Kanervainen vill inte prata med Aftonbladet utan lägger på luren med orden "Jag är inte nåbar".