Eskil laddar bössan
Publicerad 2013-10-12
Dags för älgjakt - ta del av ministerns bästa tips
Lantbruksminister Eskil Erlandsson har skjutit över 100 älgar.
Till veckan kan det bli ännu fler, för då börjar älgjakten i södra Sverige.
Här ger Eskil sina bästa tips för framgångsrik jakt. Det viktigaste?
– Glöm inte Aftonbladet.
Eskil Erlandsson sköt sin första älg när han var 18.
Vi träffas ute i skogen. Ministern är laddad. Men bössan, en gammal Husqvarna från 50-talet, har han lämnat hemma.
– Den får följa med när jakten börjar.
Hans största älg hittills var en 14-taggare.
– Man får inte förivra sig. Om du ser en stor älg – eller en älg över huvudtaget – så ska du hålla inne skottet om du inte är säker på att träffa.
– Stega upp avståndet till träd och andra landmärken så att du har koll på skottavståndet.
Viktigt att hålla värmen
Att hålla sig torr och varm är viktigt. Då är Aftonbladet utmärkt, att göra upp eld med.
– Om det inte är för torrt i markerna. Säkerheten är A och O. Om du fryser, blir blöt eller hungrig försämras omdömet.
Jaktstol, jaktryggsäck eller en sittlapp av skumplast är bra.
– Men det gå bra att sätta sig på Aftonbladet också. Tidningen isolerar bra.
Eskil rekommenderar extra sockor.
– Elstrumpor är ett alternativ för den som inte är smålänning. Annars kan man ju göra fotlappar av Aftonbladet. Tidningspapper är ett utmärkt alternativ.
Att synas i skogen är livsviktigt. Röd mössa eller hattband är ett måste.
– Sätt gärna på dig en brandgul eller röd tröja också.
Eskil har två. En röd Löfven-modell och en brandgul som det råkar stå ”alliansen” på.
– Jag rekommenderar den brandgula.
Glöm inte matsäcken
Glöm inte mat och dryck. Eskil har med sig en högteknologisk matlåda av senaste modell. I den ligger en macka inslagen i … Aftonbladet.
– Tidningen fungerar här också.
Men jaktlyckan kan utebli.
– Då är det bra att ha med sig en papperspåse så att du kan plocka svamp.
För oss om inte jagar, har du några bra lästips?
– Det finns så mycket. Jägarförbundet har mycket information. Fast när jag var liten inspirerades jag av historierna om Bäcka-Markus och smålänningen Åsa-Nisse. Trots att de var tjuvskyttar båda två.
Älggryta à la Eskil
1 kilo älghögrev
4 dl färsk svamp (2 dl torkad) trattkantareller eller trumpetsvamp.
3 lagerblad
2 rejäla morötter i centimetertjocka skivor
1/2 rotselleri i bitar
5 dl kött- eller viltbuljong
2 tsk enbär
7-8 hela schalottenlökar
3 msk tomatpuré
1 hackad vitlök, salt, svartpeppar och vetemjöl till redningen.
Så gör du:
Bryn köttbitarna runt om.
Häll i buljongen, lagerblad, den hackade vitlöken och enbären. Låt koka en timme eller två. Häll i resten. Låt puttra. Måltiden är klar när köttet puttrat tre-fyra timmar.
Strö persilja över och servera med lokalodlad sallad och mandelpotatis.