Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

ÖB:s omöjliga uppdrag

Rysslands överbefälhavare Vladimir Putin har de senaste tio åren öst pengar över det ryska försvaret.

Därför är det lätt att förstå att Sveriges ÖB Micael Bydén känner en lätt frustration när svenska politiker utlovar en kraftigt utbyggd försvarsförmåga men inte vill betala för det.

Följ ämnen
Ryssland

Bydén är inte typen som tar till brösttoner eller hot.
Han är visserligen klädd i militäruniform men låter vare sig särskilt barsk eller upprörd när han på ett seminarium hos Folk och försvar på Medelhavsmuséet beskriver den svenska säkerhetssituationen.

Han lägger i motsats till sin företrädare inte ut texten om hur många veckor det går att försvara Sverige vid ett anfall.

Men av det kyligt analytiska tonläget framgår det ändå väldigt tydligt att det som enligt honom väntar de närmaste åren är en successiv försämring av förmågan att försvara landet i händelse av krig.

Bydén pratar om välutbildad personal som är svår att behålla, om nödvändig materiel som man inte har råd att köpa in. Om ett Ryssland som inte tar några steg tillbaka.

Omvärlden står inte still och väntar bara för att Sveriges politiker käbblar inbördes och inte kan få till en ny regering som kan besluta om extraanslag till försvaret.

Ännu värre ser det ut på lång sikt där fler och fler delar av försvaret måste sättas på sparlåga.

Fattas 29 miljarder

För några dagar sedan kom Ekonomistyrningsverket med en rapport som visade att det fattas 29 miljarder kronor fram till 2025. Det är skillnaden mellan vad försvaret planerar att göra av med och de pengar som man i verkligheten har.

Med tanke på vad svenska politiker sagt de senaste åren kan det verka en aning underligt. Bred politisk enighet finns om att Sverige inför det nya och farligare säkerhetsläget i vårt närområde måste öka vår försvarsförmåga. Men när politikerna väl ska anslå pengar så finns det alltid viktigare saker att satsa på.

Kanske för att det känns som försvaret är ett stort svart hål där ett JAS-plan kostar minst en halv miljard kronor styck och där försvaret köper in helikoptrar som är så dyra i drift att man inte har råd att flyga med dem. Att ge tio miljarder till försvaret är som att ge ett uthungrat lejon en majskyckling på ett halv kilo.

Det är också svårt att se de omedelbara effekterna. Försvarsförmåga tar lång tid att bygga upp. Det kräver ett långsiktigt engagemang även i finansieringen. Att bara ropa på ett starkare försvar varje gång någon form av akut hot dyker upp håller inte. Ett försvar måste finnas där hela tiden och på en sådan nivå att det avskräcker fiender från att angripa Sverige.

Lappkast

Hur starkt försvaret måste vara för att uppnå denna effekt är dock en bedömingsfråga snarare än en exakt vetenskap.

Några år efter Belinmurens fall vaggades många västländer in i den falska förhoppningen att krig hörde till historien och alla i fortsättningen skulle vara snälla mot varandra. Därför monterades det svenska försvaret ner och ersattes av tanken att svenska soldater skulle skapa fred runtom i världen som ett sätt att försvara Sverige.

Nu har det svenska försvaret sedan några år återigen gjort helt om. Sverige ska försvaras. Värnplikten är återinförd i en lightversion. En läxa är att den typen av lappkast inte går att göra om man ska ha ett försvar värt namnet.

Där har auktoritära stater som Ryssland en enorm fördel. I sin egenskap av president och ÖB har Vladimir Putin sedan början av 2000-talet öst pengar över försvaret. Försvarsutgifterna de senaste tio åren har fördubblats. Enligt FOI, Försvarets forkningsinstitut, satsar Ryssland över fem procent av sin BNP på militären. Det ska jämföras med Sveriges dryga en procent.

Omöjligt uppdrag

Man skulle kunna se Bydéns lågmälda "gnäll" som del av militärens ryggradsmässiga försök att tillskansa sig så mycket pengar som möjligt.

Men man kan också se det som en väckarklocka för Sveriges politiker. Om det nu år efter år fattas miljarder kronor, utbildad personal försvinner och är knepig att ersätta så är det svårt att dra någon annan slutsats än att det med tiden blir allt svårare för Sverige att försvara sig och allt mindre kostsamt för en angripare att attackera vårt land.

Hotet från Ryssland är inte särskilt akut i den meningen att det inte finns några tecken på att Putin har några som helst planer på att invadera Sverige. Men själva vitsen med att ha ett försvar är att det ska finnas där den dagen det behövs. Försvarskostnaderna är en form av livförsäkring.

I det ljuset framstår ÖB:s uppgift alltmer som ett omöjligt uppdrag.