Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Haider, 33, som greps på JFK har släppts fri

Svaret till advokaterna på flygplatsen: ”Ring Trump”

Uppdaterad 2017-01-29 | Publicerad 2017-01-28

WASHINGTON/STOCKHOLM. 33-årige irakiern Haider Sameer Alshawi flög från Stockholm till New York. När han var i luften skrev Donald Trump under inreseförbudet.

Vid gaten på flygplatsen greps Haider av säkerhetspersonal, trots att han har visum.

Flera jurister engagerade sig i hans fall. Aftonbladet kan nu berätta att han släpptes sent på lördagsnatten, svensk tid.

– Jag är väldigt glad, sa han till reportrar på plats.

Hustrun till Haider Alshawi är förtvivlad. – Vi har ingen aning om vad som kommer att hända och det är såklart väldigt påfrestande för henne, säger familjens talesperson Henrike Dessaules till Aftonbladet. Några timmar senare kom det efterlängtade beskedet att Haider släppts fri.

Haider Sameer Alshawi, 33, hans 32-åriga hustru och deras sjuårige son är från Iraks huvudstad Bagdad.

Hustrun arbetade mellan 2006 och 2007 som revisor i företaget Falcon Security Group, ett säkerhetsbolag med daglig kontakt med amerikansk militär i Irak, enligt den stämningsansökan som jurister nu lämnat in i New York.

Ett dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Flydde till USA efter bilbomb

Genom grannar fick familjen Alshawi senare höra att väpnad milis misstänkte att familjen skulle vara kollaboratörer, på grund av hustruns kontakter med amerikansk militär på sitt arbete.

Detta ledde under 2010 till att hennes bror utsattes för ett kidnappningsförsök och till att hennes svägerska utsattes för en bilbomb. Ett attentat som ledde till att såväl svägerskan som hennes dotter skadades mycket svårt.

Familjen Alshawi flyttade då från Bagdad till Erbil.

2011 ansökte Haider Sameer Alshawis fru och deras son om flyktingstatus i USA. I januari 2014 godkändes deras ansökan, och de flyttade till USA.

De lever nu i staden Houston i Texas och har fått permanent uppehållstillstånd.

Flög från Arlanda

Nu, nästan exakt tre år senare, var det meningen att Haider Sameer Alshawi skulle få återförenas med sin familj. Han fick ett visum utfärdat av den amerikanska ambassaden i Stockholm och hans hustru ordnade med alla andra dokument som behövdes.

Efter att alla papper var i ordning satte sig 33-årige Haider Sameer Alshawi på Norwegian Airs flight DY7005 och lyfte från Arlanda. Planet landade på flygplatsen JFK klockan 20:22 på fredagen.

När Alshawi precis stigit av planet blev han gripen av säkerhetspersonal vid gaten. Gripandet skedde trots att den amerikanska ambassaden tidigare deklarerat att Alshawi inte alls utgör något hot mot USA, vilket framgår i advokaternas stämningsansökan.

33-åringen var frihetsberövad i ungefär 24 timmar. Vid 20-tiden på lördagskvällen uppgav familjens talesperson Henrike Dessaules för Aftonbladet att han släppts.

– Han är fri, men både han och familjen är för trötta för att prata med medier just nu.

Till reportrar på plats sa Haider att han kommer att resa till sin familj i Houston under söndagen:

– Jag kommer att krama dem länge. Jag är väldigt glad.

”Väldigt påfrestande för henne”

Tidningen New York Times träffade Alshawis hustru i en förort till Houston. Under reporterns besök hade flera släktingar samlats i hennes vardagsrum och telefonen ringde hela tiden.

Hustrun var, enligt New York Times, så upprörd att hon emellanåt hade svårt att prata för gråten. Hon visade reportern bilder i sin telefon, bland annat en bild hon tagit på ett brev sonen skickat till jultomten.

”Snälla tomten: Kan inte du få hit min pappa från Sverige”, stod det i brevet.

Haider Sameer Alshawi skulle byta till ett inrikesflyg i New York för att fortsätta till Houston men han hann knappt gå av flygplanet innan han greps och sattes i ett rum på flygplatsen.

”Ring Mr Trump”

Gripandet ledde till att flera jurister kopplades in och skickade in en överklagan samt en stämning. När några av dem frågade vem som var ansvarig och vem de skulle prata med om gripandet ska säkerhetspersonalen svarat: ”Presidenten. Ring Mr Trump”.

Även John Cornyn, republikansk senator från Houston, har engagerat sig i fallet. Han har skrivit till den amerikanska ambassaden i Stockholm, enligt uppgifter från New York Times.

Ytterligare en person, 53-årige Hameed Khalid Darweesh, greps på JFK, trots att han arbetat för USA:s räkning i Irak under tio år. Darweesh släpptes efter omkring 19 timmar.

Följ ämnen i artikeln