Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Trump får full tillgång till Facebook

TT

Publicerad 2024-07-12

USA:s expresident Donald Trump på ett kampanjmöte i Florida i tisdags.

Donald Trump får åter full tillgång till sina konton på Facebook och Instagram. Det uppger ägarbolaget Meta enligt nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten The Hill.

”När vi sett över vårt ansvar för att tillåta politiska röster anser vi att det amerikanska folket ska kunna få höra från kandidaterna i presidentvalet på samma villkor”, skriver Meta enligt The Hill.

Tidpunkten är enligt bolaget vald med tanke på att de två partiernas konvent inleds den närmaste månaden, Republikanernas på måndag. Meta kommer dock fortsatt att övervaka såväl Trump som andra politiker, skriver bolaget.

”Alla amerikanska presidentkandidater ska hålla sig till samma regler som alla andra användare på Facebook och Instagram, inklusive de regler som ska förebygga hat och uppviglande till våldsyttringar”, skriver man.

Expresident Trump fick i fjol tillgång till plattformarna, men med en rad förbehåll. De tas nu bort och han kommer enligt Meta inte längre att hotas av de hårdare regler som sattes in som svar på ”extrema och extraordinära omständigheter”.

De omständigheterna är i klartext att Trump ljög om valresultatet 2020 och hans agerande vid och efter attacken mot den amerikanska kongressen den 6 januari 2021.

Efter det stängdes han helt av från plattformarna i två år.

Så sent som i mars i år skrev Trump på sitt egna sociala nätverk Trump Social att ”Facebook är folkets sanna fiende”.