Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Civila dödade i ryska attacker i Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-05-20

En förstörd anläggning efter attacken nära Charkiv på söndagen, där dödssiffran räknas upp på måndagen.

Två civila har dödats i ryska attacker i regionerna Cherson och Zaporizjzja i södra Ukraina, meddelar regionala myndigheter.

Ryssland hävdar att ett mindre samhälle i Luhansk har intagits.

En person har dödats och en har skadats i attacker i Cherson, uppger regionens ukrainske guvernör Oleksandr Prokudin på måndagen.

Cherson togs tillbaka av ukrainska styrkor sent 2022, flera månader efter att ryska styrkor invaderat Ukraina, men regionen och den största staden med samma namn har sedan dess utsatts för återkommande attacker.

Drönare hejdade

Under natten mot måndagen har Ukraina, enligt militären, skjutit ned närmare 30 ryska drönare i olika delar av landet.

I Zaporizjzja uppger guvernören Ivan Fedorov att ryska styrkor har attackerat en by och att en man har dödats.

Ryska angrepp har även drabbat regionen Mykolajiv där en person och ett hem ska ha skadats.

Ukrainskt luftvärn har enligt uppgifterna hejdat flera Shahed-drönare i regionerna Poltava i mitten av landet, Odessa vid Svarta havet och Lviv i väst.

Många döda i Charkiv

På måndagen hävdar Rysslands försvarsdepartement att landets styrkor har tagit kontroll över det ukrainska lilla samhället Bilogorivka i Luhansk. Det var ett av få samhällen i Luhansk som fortfarande kontrollerades av Kiev.

Under söndagen riktades en attack mot samhället Mala Danylivka som ligger i utkanten av storstaden Charkiv. Under måndagen skrivs dödssiffran upp med uppgifter om att minst elva personer har bekräftats döda i attacken, och att tiotals har skadats.

Under söndagen dödades också minst fem personer i attacker mot byar i närheten av Kupjansk, som ligger i samma region i nordöstra Ukraina.