Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Får inte stämma Uber – efter dotterns matorder

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 04.38

En Uber-skylt i en bil. Arkivbild.

Paret från New Jersey råkade ut för en allvarlig olycka i en Uber-bil. Men de får inte stämma företaget, eftersom deras dotter klickat i en finstilt ruta när hon beställde mat via Uber Eats. Det har en domstol nu beslutat, rapporterar CNN.

När John och Georgia McGinty hade beställt en bil från transporttjänsten Uber en vårdag 2022 körde föraren mot rött, och fordonet träffades i sidan av en korsande bil.

De båda blev allvarligt skadade, och ville efteråt stämma Uber för olyckan. Om man i USA får rätt i en juryrättegång i dylika fall kan skadeståndsbeloppen bli svindlande höga.

Men nu har en appellationsdomstol fastslagit att paret hade avsagt sig rätten att ta fallet till domstol – eftersom deras dotter klickat i rutan med användarvillkor när hon beställde mat från tjänsten Uber Eats. Dottern var minderårig, men domstolen säger att det inte gått att fastställa att hon inte haft mammans hjälp när hon beställde.

De aktuella användarvillkoren är gemensamma för Ubers persontransporter och matleveranser, och innebär att kunden godtar att eventuella tvister löses i skiljenämnd. Ett sådant förfarande anses i USA ge missnöjda kunder mycket sämre utsikter att sätta press på storföretag.