Poliser allvarligt skadade i tysk demonstration

TT

Publicerad 2024-06-29 10.39

Demonstranter och polis drabbade samman under lördagen i Essen, Tyskland, i samband med högerextrema AFD:s nationella partikonferens.

Två poliser har skadats allvarligt i samband med en demonstration i den tyska staden Essen.

Uppemot 50 000 personer protesterar under lördagen mot det högerextrema partiet AFD som samlats i staden för kongress, enligt demonstrationsarrangörernas siffror.

Totalt har över tio poliser skadats under demonstrationen. Två poliser har förts till sjukhus med allvarliga skador sedan polis och demonstranter drabbat samman utanför kongressen.

”Okända personer sparkade de två poliserna i huvudet” och fortsatte att slå dem även när de låg ned, uppger polisen.

Omkring 600 deltagare från det tyska högerextrema partiet AFD möts under två dagar på en kongress som sker bara några veckor efter EU-valet där partiet, trots flera skandaler, gjorde ett rekordval.

Tidigare under lördagen försökte en stor grupp demonstranter bryta sig igenom en polisavspärrning och poliserna tvingades använda pepparspray och batonger.

”Flera störande våldsamma aktioner inträffade i Ruettenscheld-kvarteret. Demonstranter, några av dem med huvor, attackerade säkerhetsstyrkor. Flera gripanden gjordes”, skrev polisen på X.

På morgonen blockerade även flera hundra demonstranter avfarten till en motorväg och ockuperade gator och korsningar i närheten av platsen i ett försök att hindra partimedlemmarna från att nå kongressen.

Partiledaren Alice Weidel inledde mötet med att säga att ”det som händer där ute har inget med demokrati att göra” och lovade att ”vi är här och vi kommer att stanna”.

Till polisens huvudvärk bidrar även fotbolls-EM. Åttondelsfinalen mellan värdnationen Tyskland och Danmark äger rum på lördagskvällen i Dortmund – inte långt från Essen.