Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

S: Stoppa ryska turister

TT

Publicerad 2024-05-29

Socialdemokraternas Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson, och partiledare Magdalena Andersson på onsdagen.

Socialdemokraterna vill stänga hela EU:s gräns för ryska turister – och stoppa möjligheten för ryssar att köpa medborgarskap i EU-länder, så kallade ”guldpass”.

– Det innebär att ryska individer kan köpa sig hela vägen in i den europeiska unionen och den möjligheten utgör ett hot mot vår säkerhet, säger partiledare Magdalena Andersson på en pressträff.

Hon säger att det är särskilt viktigt i det allvarliga säkerhetspolitiska läget där risker finns för våldsamma ryska sabotage och där underrättelsetjänster pekat på att den risken ökat. S kräver att samtliga EU-länder förbjuder försäljning av EU-passen.

Därtill vill man att gränsen ”stängs” för ryska turister.

– Just i dag är det så att Norge stänger gränsen för ryska turister och de gör det just för att minska risken för sabotage. Med anledning av den ökade risken menar vi att hela Europa bör följa Norges exempel och neka ryska medborgare alla icke nödvändiga resor till EU, säger Andersson.

S vill även att EU:s maritima övervakningsprojekt ska punktmarkera fartygen i den ryska så kallade ”skuggflottan” i Östersjön.

– Det här handlar om att göra det betydligt tuffare och hårdare för Putin att segla runt med den här skuggflottan, säger försvarspolitiske talespersonen Peter Hultqvist.