Två häktade efter mordet på C Gambino

Ellen Ahinko Andersson/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-06-10

Två unga män häktas för medhjälp till mord på rapartisten C Gambino, som sköts ihjäl i ett garage i förra veckan i Göteborg.

– Jag påstår att den här gärningen har föregåtts av planering och det är i den delen jag påstår att de har varit inblandade, säger åklagare Shahrzad Rahimi.

Det var i tisdags kväll som den 26-årige Göteborgsrapparen C Gambino sköts till döds i ett parkeringsgarage på Hisingen i Göteborg.

De två männen greps i slutet av veckan och häktas nu misstänkta på sannolika skäl för medhjälp till mord. Brottstiden är satt från den 23 maj till den 4 juni. De båda männen förnekar brott.

Identiteterna på de misstänkta är sekretessbelagda med hänvisning till deras och deras anhörigas säkerhet, något som blivit allt vanligare vid fall som rör mord kopplade till gängkriminalitet.

Ung man

Advokat Ulrik Smedberg försvarar den ene av männen, som enligt honom är under 21 år. Han vill inte uttala sig om kopplingar mellan hans klient och offret, eller till den andre misstänkte. Han uppger att hans klient är tidigare dömd för brott, men inte med koppling till gängkriminalitet.

Tingsrätten gick också med på de restriktioner som åklagare Shahrzad Rahimi krävde i sin häktningsframställan. Det innebär bland annat att de misstänkta inte får ta emot besök, följa medierapportering eller ha elektronisk kommunikation.

– - Han är besviken. Han har förnekat brott och hoppades att tingsrätten skulle släppa honom, säger advokat Payam Hatami, som försvarar den andre mannen, som är i 20-årsåldern.

Eftersom utredningen omges av sekretess lyssnade han på rättens beslut i ett annat rum, tillsammans med sin klient, i stället för i rättssalen.

Åklagare Shahrzad Rahimi säger att utredningen pågår med full kraft.

– Det inhämtas material och det är fortsatt ett stort arbete kring genomgång av videomaterial. Tekniska undersökningar pågår och det är analyser som vi väntar på.

Man misstänker att mordet har koppling till gängkriminalitet.

– Uppgifter vi har hittills tyder på att det här sker inom ett kriminellt nätverk. Men vilka kopplingar det är får utredningen visa, säger Rahimi.

Väntade på honom

Det mesta kring utredningen är hemligstämplat, men polisen berättade dagen efter mordet mer kring hur det kan ha gått till när artisten dödades.

– Skytten eller skyttarna har väntat på honom. Han bor här i området, och när han kommer och parkerar sin bil blir han skjuten med minst två skott, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg i onsdags.

Den anonyme C Gambino, som uppträdde med ansiktsmask, släppte sitt debutalbum 2022 och han har legat högt på Sverigetopplistan. Förra månaden fick han priset för årets hiphop på Grammisgalan. Enligt polisen hade han koppling till organiserad brottslighet.

– Jag vill inte gå in på vilket nätverk, men han är känd i nätverkssammanhang, sade Fuxborg i onsdags.