Expertens uppmaning: ”Föräldrarna måste in i matchen”
Uppdaterad 2019-05-17 | Publicerad 2019-05-16
För ett år sedan polisanmälde IQ-initiativet flera konton som sålde alkohol till minderåriga på Instagram.
Men ingenting har hänt – när ett konto försvinner kommer genast ett nytt.
– Föräldrarna måste upp på banan. Det är så här langning går till och det ökar, säger Karin Hagman, vd på IQ.
På Instagram finns hundratals konton som säljer alkohol och droger till barn. När 200 sekunder utgav sig för att vara en 17-årig tjej fick vi snabbt erbjudanden om att köpa både sprit och narkotika.
Kontona som oftast heter ”hink” (slang för sprit) har funnits länge och problemet har varit känt för Instagrams ägare Facebook – ändå fortsätter langningen.
Förra våren fick IQ (ett fristående dotterbolag till Systembolaget*) flera larm från föräldrar som försökt anmäla hink-konton i Instagrams app utan resultat.
– De fick svaret att kontona inte strider mot Instagrams community-regler. De blev oerhört frustrerade och försökte kontakta Facebook men lyckades inte, berättar Karin Hagman, IQ:s vd.
Kontona fick vara kvar och kunde fortsätta marknadsföra alkohol och droger till barn.
– Jag blev väldigt upprörd, jag hade faktiskt ingen koll på det här, jag är själv tonårsförälder och jag tror inte att andra föräldrar har koll på det heller. Nu är det ännu fler konton, säger Karin Hagman.
Luddiga svar från Facebook
De polisanmälde ett antal stora konton i Stockholm. Efter flera månader kom ett brev från polisen: utredningen var nedlagd.
Uppmärksamheten förra året ledde ändå till att IQ fick kontakt med Facebook som lovade en lösning.
– Vi har en lösning där IQ kan uppmärksamma Facebook på konton, men det är helt verkningslöst. De skapar bara nya konton. Jag vill att man som förälder ska kunna anmäla ett konto i appen och att det tas bort direkt. Det är bara Facebook – som äger Instagram – som kan stoppa det här. Man ska inte få starta hink-konton helt enkelt, säger Karin Hagman.
Under mötet med Facebook frågade hon varför hink-kontona inte togs bort när de anmälde olämpligt innehåll, men fick inget tydligt svar.
Förutom att Facebook och Instagram måste ta sitt ansvar tror IQ att tonårsföräldrar har en viktig roll för att stoppa langningen.
Det handlar om kriminell verksamhet.
– Ditt barn ska ut och träffa människor som du inte har en aning om vilka de är, du vet inte vad det är i flaskorna, de här personerna kommer sen att ha ditt barns kontaktuppgifter, säger Karin Hagman.
Det här kan du göra som förälder
1. Anmäl kontot direkt till Instagram:
- Gå in på kontots profil.
- Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet.
- Klicka på "Anmäl" och följ instruktionerna.
Den eller de personerna som ligger bakom kontot kan inte se vem det är som anmält. Fortsätt ligga på om de inte försvinner.
2. Polisanmäl: Om det står tydligt att kontot säljer alkohol eller droger är det ett brott. Ta skärmdumpar.
3. Var uppmärksam på följare: Se till att hink-kontona inte följer ditt barn på Instagram – det är så de sprider verksamheten.
4. Prata med ditt barn: Fråga om ditt barn känner till alkoholförsäljning via sociala medier, om det köpt själv eller känner någon som gjort det. Berätta att langningen är olaglig.
5. Prata med andra föräldrar och vuxna: Berätta hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis på Instagram.
Källa: IQ-initiativet och Polisen
200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.
SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER
- Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
- Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
- Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
- Du har alltid rätt till källskydd.