Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Snökaos och elavbrott hotar i södra Sverige

TT

Publicerad 2024-01-02

Blåsigt och blöt snö i söder, köldrekord för säsongen i norr. Arkivbild.

Kylan i norr behåller greppet några dagar till. Flera säsongsrekord har noterats på tisdagen och kylan får tågoperatören Vy att ställa in alla tåg norr om Umeå.

I södra Sverige väntas kraftiga snöfall och hård blåst de närmaste dagarna.

Norra Sverige bjuder på rejält kallt väder. På grund av kylan har tågoperatören Vy ställt in alla persontåg norr om Umeå till och med torsdag, skriver SVT Västerbotten.

– Det finns inga fordon som får gå i minus 35 som det är just nu och vi gör det för passagerarnas säkerhet, sade Christer Berglund, affärschef på Vy, till TT på måndagskvällen.

Enligt SVT Västerbotten ska det inte sättas in någon ersättningstrafik utan resenärerna uppmanas att boka om eller få pengarna tillbaka.

Snöfall och blåst

Tisdagen snöiga och blåsiga väder fortsätter under onsdag och torsdag. SMHI har utfärdat orangea varningar för kraftigt snöfall och blåst över delar av nordöstra Skåne, södra Kalmar län och stora delar av Blekinge.

– Vi har ett lågtryck som närmar sig från Nordsjön och Danmark. Det för med sig kraftig snöfall över södra Götaland, i kombination med tilltagande vind. Det är blåsigt i dag (tisdag), men det blir blåsigare i morgon, säger meteorolog Emma Härenstam vid SMHI.

Vädret väntas medföra mycket besvärligt väglag och också risk för elavbrott.

På tisdagsmorgonen mellan klockan 7 och 8 hade Nikkaluokta, väster om Kiruna och öster om Kebnekaise, minus 41,1 grader. Det var den hittills lägsta temperaturen i landet för denna vintersäsong, enligt SMHI. Senare under dagen föll temperaturen ytterligare, till som lägst minus 42,3.

Mätstationen Kvikkjokk-Årrenjarka bjöd på en ännu kyligare notering, minus 42,8. Men det måste granskas manuellt.

Kylan går söderut

Även om det är osedvanligt kallt just nu är det en bra bit kvar till de minus 52,6 grader som uppmättes i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen i februari 1966. Köldrekordet har alltså stått sig i snart 58 år.

Kylan i norr börjar dämpas på fredag. Den kallare luften kommer då i stället vandra söderut i landet. En bit ner i Götaland kan det under veckoslutet bli tvåsiffriga minusgrader, enligt SMHI.