Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA efter anfall: Söker inte konflikt med Iran

TT

Publicerad 2024-01-12

USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby.

Vita huset säger att man inte vill bråka med Iran – trots de amerikanska och brittiska attackerna mot den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen.

– Vi är inte ute efter att eskalera, säger USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby.

Attackerna inleddes, på USA:s president Joe Bidens order, av USA:s militär tillsammans med Storbritannien och med stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, enligt presidenten.

Vita huset framhåller dock att man ”inte söker konflikt” med Iran som stöder Huthirörelsen.

– Vi är inte ute efter att eskalera och det finns ingen anledning till att det ska eskalera utöver vad som hänt under de senaste dagarna, säger USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby till MSNBC.

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger att attackerna mot rörelsen är ”nödvändiga och proportionerliga”.

FN:s generalsekreterare António Guterres manar till lugn.

– Generalsekreteraren uppmanar vidare alla inblandade parter att inte eskalera situationen ytterligare för fred och stabilitet i Röda havet och den bredare regionen, säger Stephane Dujarric, talesperson för Guterres.

Gemensamt uttalande

Tillsammans med Sydkorea, Nya Zeeland, Tyskland och Danmark skriver länderna bakom anfallet att de vill minska spänningar och återställa stabilitet kring Röda havet, men samtidigt inte tvekar när det gäller att försvara och skydda det fria flödet av handel i den viktiga sjöfarten.

Den danska regeringen har meddelat att den ska sätta in en dansk fregatt i Röda havet, sedan danskägda fartyg attackerats.

FN:s säkerhetsråd har på Rysslands initiativ kallats för ett extrainsatt möte på fredagen med anledning av USA och Storbritanniens anfall.

Utlovar hämnd

Från Huthirörelsen kommer hot om att svaret på attackerna kommer att bli kraftfullt, och att man kommer ”fortsätta påverka” israeliska fartyg.

”Alla amerikansk-brittiska intressen har blivit legitima måltavlor”, skriver gruppen i ett uttalande på fredagen.

Den amerikanska flottan varnar USA-flaggade fartyg att hålla sig borta från områden i Röda havet kring Jemen och Adenviken under de kommande 72 timmarna.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter om vilka länder som skrivit under uttalandet.