Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Dödliga strider i Nagorno-Karabach

Publicerad 2023-06-28

Dödliga strider har blossat upp i Nagorno-Karabach, enligt separatiststyret i den länge omstridda regionen.

Fyra soldater har dödats under natten, meddelas det från separatisthåll via sociala medier. Azerbajdzjans armé anklagas för att ha anfallit med artilleri och drönare.

Vid klockan 7 på morgonen lokal tid (9 svensk tid) var läget återigen ”relativt stabilt” i området mellan de azerbajdzjanska och de Armenienstödda styrkorna, enligt försvarsdepartementet i separatisternas självutropade republik Artsach.

Azerbajdzjan anklagade på tisdagen armeniska styrkor för att ha öppnat eld mot azerbajdzjanska ställningar i området. En soldat sades då ha skadats. Detta tillbakavisas av den andra sidan som desinformation.

Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen. Den ska bevakas av ryska fredsstyrkor, men dessa har från framför allt armeniskt håll dömts ut som otillräckliga.

Vapenvilan avslutade det andra kriget om Nagorno-Karabach, som kom till ett formellt slut hösten 2020. Under 44 dagars strider uppgavs flera tusen soldater ha blivit dödade på varje sida.

I vintras uppstod spänningar när en grupp azerbajdzjaner som beskrevs som aktivister blockerade gränsövergången i det så kallade Latjinpasset som förbinder Armenien med Nagorno-Karabach.

Under de senaste månaderna har Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev träffats regelbundet tillsammans med medlare från såväl EU och USA som Ryssland.