Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Livstid för tidigare maffialedare

TT-AFP

Publicerad 2023-07-20

En väggmålning i Palermo på Sicilien föreställandes åklagarna Giovanni Falcone, till vänster och Paolo Borsellino. Arkivbild.

En appellationsdomstol i Italien har dömt den ökände maffialedaren Matteo Messina Denaro till livstids fängelse för hans inblandning i mordet på åklagaren Giovanni Falcone och hans kollega Paolo Borsellino, uppger italienska medier.

Denaro, ledare för den sicilianska maffian Cosa Nostra, var på flykt i 30 år och greps först i januari i år på Sicilien sedan han insjuknat i cancer och uppsökt läkare under falskt namn.

Domstolen avslog Denaros överklagan och fastställde hans livstidsstraff som han dömts till i sin frånvaro i oktober 2020.

Hans advokat argumenterade för ett frikännande och hävdade att Denaro inte haft någon roll i mordet på det två åklagarna som var specialiserade på maffiarelaterad brottslighet.

Det var i maj 1992 som Falcone, hans fru och tre livvakter dödades när bilen de färdades i exploderade. Två månader senare dödades Borsellino i ett annat bombdåd.

Ett antal högt uppsatta maffialedare dömdes senare för morden.

Denaro har också dömts till flera livstidsstraff för mord han antingen beställt eller utfört själv.