Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Var tionde delfin död i badkarsvarm sjö

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2023-10-21

Byar har inte fått en droppe regn på månader. Andra har helt isolerats från omvärlden. Och i en badkarsvarm sjö tros omkring var tionde delfin ha dött.

Nödläge har utlysts i Amazonas som tampas med ovanligt svår torka.

Domedagsliknande scener har beskrivits av boende i området sedan döda delfiner börjat flyta runt i sjön Tefé i delstaten Amazonas i Brasilien.

Sedan slutet av september har över 150 döda delfiner påträffats i Tefé, vars vattennivåer sjunkit till följd av torka. På bara en vecka bedöms omkring 10 procent av delfinbeståndet i sjön ha dött, enligt organisationen WWF Brasilien och Mamirauá Institute for Sustainable Development.

Bara den 28 september, då temperaturen i sjön steg till över 39 grader – sju grader mer än det normala maxvärdet – hittades 70 delfinkroppar och hundratals döda fiskar.

”Skrämmande”

Det är rosa Amazondelfiner och den hoppande floddelfinen tucuxin som dött. Båda arterna har minskande populationer enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN.

Forskare har undersökt möjliga orsaker till massdöden, som sjukdomar och utsläpp från avlopp. Men att vattnet sjunkit till så låga nivåer och blivit så varmt tros vara en huvudorsak. 39 grader ses som ett hett bad för en människa.

”Det som händer i sjön Tefé är skrämmande. Om vi förlorar dessa djur blir konsekvenserna enorma och påverkar hela det lokala ekosystemet”, skriver Mariana Paschoalini Frias, naturvårdsspecialist vid WWF Brasilien, och fortsätter:

”Delfiner ses som 'vaktposter'. De är indikatorer på tillståndet i deras livsmiljö. Vad som händer med dem återspeglas också i andra arter i dess närhet, inklusive människor.”

Fiske, kvicksilverföroreningar och vattenkraftverk är kända orosmoln för Amazondelfinernas framtid. Men Mariana Paschoalini Frias efterlyser nu fler studier på hur de också drabbas av den globala uppvärmningens effekter.

Nödläge

Nödläge har utlysts på många håll i den brasilianska delstaten Amazonas, som är hårt drabbad av torka. Hundratusentals människor påverkas.

Vattennivåerna i de flesta stora floder är historiskt låga, vilket ställer till problem i hundratals små samhällen som är beroende av dem som transportleder för förnödenheter som mat, medicin, dricksvatten samt för människor. Många barn har tvingats sluta gå i skolan eftersom de inte längre kan ta sig dit.

Där Rio Negro och den mäktiga Amazonfloden möts i hamnstaden Manaus har den lägsta nivån sedan mätningarna började för 121 år sedan registrerats.

Årets torrperiod tros ha förvärrats av väderfenomenet El Niño men Brasiliens miljöminister Marina Silva har också skyllt på ”okontrollerade klimatförändringar”.

– Vi har gått tre månader utan regn här i vårt samhälle. Det är mycket varmare än under tidigare torrperioder, säger Pedro Mendonca, som bor i en by i regnskogen väster om Manaus, till nyhetsbyrån Reuters.