Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hittade granat bland plasten på återvinningsföretag

Publicerad 2017-05-24

"Det är extremt ovanligt""Det är extremt ovanligt"

Det farliga fyndet gjordes på Swerecs anläggning utanför Värnamo.

Området spärrades av innan polisen kom och kunde konstatera att föremålet var explosivt.

– Det är ju väldigt ovanligt att det kommer in en rökgranat, det har vi nog inte varit med om tidigare, säger Leif Carlsson, vd för återvinningsföretaget Swerec.

Larmet kom in till polisen klockan 08.42.

När en bal med plast lossades på återvinningsföretaget Swerecs anläggning i Värnamo föll ett föremål ut som man misstänkte var en handgranat.

– Det är inte alltid det man vill som finns i balarna, men just vid det här tillfället ramlade en misstänkt granat ut när hjullastaren tog ner en bal, säger Swerecs vd Leif Carlsson.

Ska hämtas av bombgrupp

Företaget tillkallade polis och larmade boende och företag i närheten om det misstänkt farliga föremålet.

Polisen kunde med hjälp av nationella bombskyddet konstatera att det var ett explosivt föremål.

– Nu är föremålet inlåst på företaget i väntan på nationella bombskyddet, som tar hand om den här typen av föremål, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen.

Halv meter lång rökgranat

Swerecs vd Leif Carlsson uppger att det var en rökgranat, cirka en halv meter lång. Polisen vill inte bekräfta att det var en rökgranat, utan uppger att det var ett explosivt föremål som inte bedöms som akut farligt, men inte ska finnas bland allmänheten.

Bilen som förde in plastbalen med det explosiva föremålet kom från Gotland. Företaget Swerec återvinner plast som sorterats på många håll runt om i Sverige.

– Granaten är för stor för att den ska gå att stoppa ner i en sån container där du slänger dina plastförpackningar. Så därför kan det vara något som hänt vid stationen där plasten packas, men det är sånt man bara kan spekulera i, jag har inte en aning, säger Leif Carlsson, vd för Swerec.

– Det är ju väldigt ovanligt att det kommer in en granat, det har vi nog inte varit med om tidigare, säger Leif Carlsson.