Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Var tredje tysk vill inte vaccinera sig

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-02-24

Alla tyskar är inte lika positivt inställda till vaccin som Richard Kilian, som här får sin spruta mot covid-19 i Wiesbaden i januari.

Mer än en tredjedel av tyskarna har inga planer på att vaccinera sig mot covid-19, enligt en ny studie. Ungefär lika många är kritiska mot de frihetsinskränkningar som regeringens coronapolitik har inneburit.

Sammanlagt 34 procent av tyskarna kommer "definitivt inte" att vaccinera sig, enligt studien beställd av den inflytelserika Bertelsmann Stiftung, där 1 012 personer har fått svara på frågor i slutet av 2020.

Lika många, en tredjedel, sågar de negativa konsekvenser de tyska restriktionerna har fått för medborgerliga fri- och rättigheter.

Tyskland klarade sig väl genom den första coronavågen i våras, med betydligt färre dödsfall per capita än de flesta andra jämförbara länder. Under hösten förvärrades dock läget avsevärt, och efter några lugnare vinterveckor konstaterade förbundskansler Angela Merkel i tisdags att landet nu befinner sig i en tredje våg.

Den smittsamma brittiska virusmutationen, som i Tyskland precis som i Sverige utgör en allt större andel av alla rapporterade fall, gör inte saken bättre.

Föreslår trestegsöppning

Den nuvarande nedstängningen kommer att vara i kraft åtminstone till den 7 mars, och kan sedan lyftas stegvis, beroende på hur vaccineringsprogrammet går och hur spridningen i samhället utvecklas.

I likhet med flera andra stats- och regeringschefer har Merkel varnat för att en för tidig öppning av samhället kan slå tillbaka och tvinga fram en ny nedstängning. Vid ett möte med partikolleger tidigare i veckan föreslog hon en trestegsprocess. I en första fas tillåts fler sociala kontakter, därefter öppnar skolorna, och sedan restauranger och idrotts- och kulturevenemang, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Merkels stabschef Helge Braun ska under veckan skissa på en mer detaljerad plan för öppningen, som sedan ska diskuteras på nästa möte med regeringen och delstaternas ledare den 3 mars, uppger källorna.

Tillbaka till skolbänken

Redan i måndags gick dock hundratusentals tyska barn och ungdomar i Berlin och nio andra delstater tillbaka till skolbänken eller förskolan efter två månader av distansundervisning. Regeringens inflytande över skolpolitiken är begränsat, eftersom frågorna hanteras på delstatsnivå.

Socialdemokraten Franziska Giffey, familjeminister i Merkels breda regeringskoalition, är positivt inställd till besluten att återgå till normal undervisning.

– Att ta de första stegen för att öppna upp är rätt val med barnens välbefinnande i åtanke, säger hon till public service-kanalen ZDF.

För att minska risken för smittspridning har de flesta skolor vidtagit en rad försiktighetsåtgärder, bland annat mindre klasser, krav på munskydd och regelbunden vädring av klassrum.

Drygt 68 700 tyskar har avlidit sedan de smittats av covid-19, enligt siffror från tyska smittskyddsmyndigheten.

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS