Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Karolinska var i stabsläge efter influensaboom

Publicerad 2016-12-29

”Inte varit såhär sen svininfluensan””Inte varit såhär sen svininfluensan”

Under torsdagen befann sig Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge i stabsläge på grund av för få vårdplatser.

Anledningen är bland annat ett ökat tryck på akutmottagningarna på grund av influensan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det över ett dygns väntan på att få en vårdplats när man sökte akut.

På eftermiddagen var sjukhuset tillbaka i normalt beredskapsläge.

Under torsdagsmorgonen meddelade Karolinska universitetssjukhuset sina anställda i ett internt meddelande att sjukhusen i Huddinge och Solna befann sig i stabsläge.

Detta på grund av ”högt patientflöde i förhållande till antal vårdplatser”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det på torsdagsmorgonen över ett dygns väntan på att få en vårdplats när man söker akut.

Under förmiddagen bekräftade Karolinska universitetssjukhuset uppgifterna:

”Under de senaste dagarna har Karolinska Universitetssjukhusets vuxenakutmottagningar haft ett mycket högt söktryck, framförallt i Huddinge.
Det beror bland annat på influensan och att personer med andra sjukdomar får en ökad känslighet under infektionssäsongen, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Så ska du tänka innan du åker till akuten i onödanSå ska du tänka innan du åker till akuten i onödan

Oklart hur länge stabsläge gäller

Vidare förklarar de att stabsläge vidtagits för att kunna sätta in ytterligare åtgärder och exempelvis kalla in extra personal från semestern.

– Det finns för lite vårdplatser i förhållande till hur många patienter som behöver läggas in. Vi har tidigare vidtagit åtgärder med extra inkallad personal och överbeläggningar men nu ser vi att det inte räcker, säger Elda Sparrelid, chefsläkare på Karolinska Huddinge.

Hon bekräftar att vissa patienter fått vänta uppemot ett dygn på en vårdplats men att det är vid ytterst enstaka fall och att inga patienter har behövt flyttas till andra sjukhus i länet.

Det var på förmiddagen oklart hur länge stabsläget skulle gälla.

– Det gäller fram tills att vi har kontroll på situationen och vi ser att vi kan öppna de vårdplatser som vi måste öppna, säger Elda Sparrelid.

På eftermiddagen meddelade universitetssjukhuset att det åter var i normalt beredskapsläge från klockan 16.30. ”Sjukhuset har nu med hjälp av åtgärder såsom exempelvis extra inkallad personal, kunnat öppna fler vårdplatser”, skriver de i ett pressmeddelande.

Stabsläge har blivit vanligare

Senast Karolinska universitetssjukhuset var i stabsläge på grund av denna typ av kapacitetsbrist var 2009 i samband med utbrottet av svininfluensan.

Enligt Gunilla George, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet i Stockholm, kan stabsläge uppstå av många olika anledningar.

– Det betyder att det är en extraordinär situation inom vården. Det kan vara för många inkomna på akuten, för få vårdplaster eller om journalsystemet ligger nere.

Gunilla George säger att stabsläge är ovanligt men har blivit vanligare senaste året. 

– Det har blivit en situation med alltfler stängda vårdplatser på grund av problem med bemanning, vilket gör att det blir mer ansträngt på sjukhusen.

”Inte nått toppen än”

I Stockholms län har vårdplatserna de senaste åren minskat kraftigt. 

–  Senast jag hörde var att det var 400 stängda vårdplatser inom Stockholms län.

Enligt Smittskydd Stockholm är influensaperioden tidigare än vanligt i år och fram till veckan 51 hade 844 laboratorieverifierade fall av influensa konstaterats i Stockholms län.

– Det är mycket influensa i samhället just nu och tyvärr verkar vi inte ha nått toppen av epidemin än utan det ser ut att bli ännu fler fall framöver, säger Åke Örtqvist, presskontakt på Smittskydd Stockholm. 

Storsjukhus försatt i stabslägeStorsjukhus försatt i stabsläge