Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Rysslands kamp – påverka minoriteter i Europa: ”Måltavlor”

Publicerad 2022-02-27

Ryssland för en kamp om Kievs gator – och om omvärldens inställning till kriget. Nu stängs ryska tv-kanaler av för att hindra propagandaspridning i Europa.

– Ryska minoriteter är måltavlor, säger desinformationsforskaren Ola Svenonius.

Följ ämnen
Ukraina
Experten om Putins tre största motgångar: ”Stridsmoralen avgörande”Experten om Putins tre största motgångar: ”Stridsmoralen avgörande”

Det pågår en informationskamp mellan Ryssland och Ukraina. Nu har Estland stängt av fyra ryska tv-kanaler för att skydda den stora ryska minoritetsbefolkningen från krigspropaganda, rapporterar BRR.

– Det har länge pågått en rysk propagandakampanj mot de baltiska länderna, men den har skett en stegring nu. Den ryska staten vill skapa en acceptans mot kriget, i Ryssland men också i andra länder, säger Ola Svenonius, desinformationsforskare vid FOI.

Efter sociala mediers explosion har det blivit ett viktigt verktyg i informationskriget, menar Svenonius.

– Om de påverkas kan de agera språkrör för Ryssland på sociala medier. Allt som händer nu är strategiskt. Den information som länderna sänder ut är till för att uppnå sina mål.

Ola Svenonius, desinformationsforskare vid FOI.

”Sanningen är den första förlusten”

Statsvetaren Jan Hallenberg menar att Ukraina visat överraskande motståndskraft i striderna, men poängterar att det inte går att lita på alla de uppgifter som kommer från ryskt och ukrainskt håll.

– Sanningen är den första förlusten i kriget. När det kommer till det där med förluster, och antal döda måste man ta med en stor nypa salt, säger han.

Kampen om informationen går ut på att skapa olika bilder av vad kriget är och hur det går, menar Hallenberg.

– Framför allt ukrainarna har ett intresse av att säga hur många ryska soldater de lyckats döda, medan Ryssland tvärtom vill får det att framstå som att det är små strider och små grupper som gör motstånd.

Jan Hallenberg.

Vill försvåra beslut

Myndigheten för psykologiskt försvar ska skydda Sverige mot desinformationsangrepp. Säkerhetsläget har försämrats de senaste åren.

– Vi har sett att det pågått en propagandakampanj från Ryssland en längre tid. Man ägnar sig åt vilseledning mot omvärlden för att göra det svårare för andra länder att fatta beslut, säger Mikael Östlund som är kommunikationschef på myndigheten.

Samtidigt vittnar boende i Ukraina om att myndigheterna utlyst förbud mot att ta bilder på gatorna och sprida i sociala medier.

Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Det kan vara så att man inte vill det på grund av att det kan fungera som underrättelse till ryska förband. Men det kan också vara att man vill undvika att bilder sprids på tragiska händelser och skadade människor, då det kan vara demoraliserande och skapa rädsla, säger Mikael Östlund.

Just nu ser man inga omfattande desinformationskampanjer riktade mot Sverige. Men Mikael Östlund uppmanar alla att ha ett kritiskt öga öppet, och ställa sig ställa sig frågorna:

– Vem ligger bakom informationen? Vem tjänar på att den sprids? Kan jag rådfråga nån jag känner eller kan jag söka info från annat håll?

– Ju bättre vi alla blir på att förstå var informationen kommer från, desto svårare blir det för främmande makt att påverka oss, säger Mikael Östlund.