Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Expert: Turister borde ha evakuerats tidigare

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2019-12-10

Åtta personer saknas fortfarande efter utbrottet på White Island.

Varningsnivån hade höjts för vulkanen på White Island i Nya Zeeland. Ändå fortsatte guidebolagen föra turister till den obebodda ön, något som kritiseras av en expert.

– När det är en ren turistattraktion kanske ribban för evakuering borde sättas lite lägre, säger professorn Bo Galle.

Minst fem personer har dödats efter vulkanutbrottet på den nya zeeländska ön White Island. Ytterligare ett 30-tal har skadats, fler allvarligt.

Vulkanen är Nya Zeelands mest aktiva med regelbundna utbrott. Ett par veckor innan det senaste utbrottet höjdes varningsnivån från en etta till en tvåa, vilket innebär att det finns ökad risk för vulkanisk oro.

– I många länder är det myndigheterna som sätter stopp men här verkar beslutet lämnats till guideföretagen. Sen förstår jag att turisterna trycker på. Bolagen och turisterna har ett gemensamt intresse om att chansa lite, säger Bo Galle, professor i optisk fjärranalys vid Chalmers.

Han berättar att han flera gånger varit med om att turister tryckt på vid avspärrade vulkaner.

Ses inte som högrisk

Vulkaner med så regelbundna utbrott som den på White Island bedöms vanligtvis inte innebära hög risk, enligt Bo Galle.

– De farligaste brukar vara de som inte har så många utbrott. Här har man något var femte eller tionde år. Vanligtvis har man då lärt sig hur vulkanen beter sig, säger han.

Inte lava som dödar

Ett tiotal dödsfall vid vulkanutbrott i utvecklingsländer är vanligt, enligt Bo Galle. I Europa och USA är risken för dödsfall betydligt mycket lägre, bland annat på grund av bättre mätinstrument.

– Många tror att det är lava som dödar människor vid vulkanutbrott men det är sällan fallet. Ofta är det indirekta saker som en lerflod, säg att vulkanen har varit ganska aktiv och spottat ur sig aska och sen kommer det ett störtregn. Då blir det en lervälling som rutschar ned för berget, oftast är det sådana saker, säger Bo Galle.

Och det krävs inte dramatiska utbrott för att besök vid aktiva vulkaner ska innebära livsfara.

– Är du i närheten av en krater kan det räcka med att regn värms upp av lavan för att det ska ske en explosion som kastar stenskärvor omkring sig. Men det är inte ett regelrätt utbrott, säger Bo Galle.

Följ ämnen i artikeln