Ställer in öppet hus – till följd av corona
Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-11
Malmö universitet vidtar åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset.
Personalen får inte genomföra några tjänsteresor och skolan ställer även in det öppna hus de skulle hålla i.
– Vi skulle inte kunna säkra att det går att göra en smittspårning om det upptäcks att någon varit sjuk, säger Susanne Wallmark, universitetsdirektör.
Har du tips eller vill ställa frågor om utvecklingen av coronaläget i Malmö och Skåne? Hör av dig till oss!
Här får du också de senaste lokala nyheterna om corona.
- Fastnålat inlägg30 april 2021Frida Carlqvist
Nu avslutar vi denna coronarapportering. Vi fortsätter att följa coronaläget i vår liverapportering om coronaläget i Sverige och världen här. Där kan man också ställa frågor och följa pressträffar.
För att följa coronaläget specifikt i Skåne kan du finna uppdaterade siffror varje vardag på Region Skånes lägesbild över coronaläget. Här uppdateras varje vardag siffror om inlagda på sjukhus och konstaterade fall, som uppdateras kring lunchtid, och här finner du nya siffror över vaccinläget, det brukar uppdateras omkring klockan 11.
Tack så mycket för alla som läst och ställt frågor!
Denna chatt är stängd.
Nu finns senaste siffrorna från Region Skåne. På iva ökar antalet covidpatienter efter gårdagens minskning och går tillbaka till onsdagens nivå, 25. På vårdavdelning vårdas idag fem färre än i går.
317 784 personer i regionen har nu fått minst en dos av vaccin mot covid-19.
Coronaläget i Skåne – 30 april
Antal nya konstaterade fall senaste dygnet: 744 (i går 621)
Senaste sju-dagarsgenomsnittet i antal nya fall fram t o m i går: 520 (i går 517)
Fall / 100 000 invånare i Skåne föregående 7 dagarna: 264
Totalt antal covid-19-fall sedan pandemins utbrott: 140 782
Inlagda på intensivvårdsavdelning med covid-19: 25 (+ 4 från i går)
Inlagda på vårdavdelning med covid-19: 131 (- 5 från i går)
1 682 personer med covid-19 har avlidit i Skåne sedan pandemins utbrott, enligt regionens senaste siffror som publicerades i tisdags.
Vaccinationer Skåne – 29 april
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 317 784 (Detta innebär ≈ 28,9 % av befolkningen över 18 år och är 11 471 fler doser än vad som hade använts fram t o m gårdagens siffror)
Totalt antal färdigvaccinerade: 98 891 (≈ 9 % av vuxna befolkningen och 320 fler doser än gårdagens siffror)
317 784 skåningar har fått en dos
Nu finns de senaste siffrorna över vaccinläget i Skåne. 317 784 personer har nu fått minst en dos av covidvaccin i regionen, och 98 891 har fått första dosen.
Det innebär att 28,9 procent av den vuxna befolkningen i Skåne (personer som är 18 år och äldre) har påbörjat sin vaccinering och att 9 procent är färdigvaccinerade.
11 471 fler har fått första dosen jämfört med gårdagens siffror och 320 fler har fått spruta två.
Över 81 procent av Skånes 65-plussare har nu blivit vaccinerade med minst en dos, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Detta innebär att man redan nu nått det nationella målet om att 80 procent av 65-plussarna ska vara vaccinerade med minst en dos innan 16 maj.
– Vi vill framföra ett varmt tack till alla som har gjort detta möjligt, både medarbetare på våra vaccinerande enheter och alla skåningar som kavlat upp ärmen. Det är en fantastisk insats som alla gjort och detta kommer att bidra till att vi får bukt med smittspridningen i Skåne, säger Per Hagstam och Maria Landgren, båda vaccinsamordnare i Skåne.
Region Skånes uppmaning: Fira en lugn valborg
Imorgon är det valborgsmässoafton, och den måste bli betydligt lugnare i år än vanligt. Det skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
– Valborg är en högtid när många ungdomar brukar vara ute och fira. Men i år är det inte som vanligt och tyvärr har vi de senaste veckorna sett en hög förekomst av covid-19 just bland ungdomar, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Efter att Folkhälsomyndigheten meddelat att risken för spridning av coronaviruset bedöms vara mycket hög väljer Malmö universitet att agera.
På onsdagen meddelade universitetet att de ställer in det öppna hus som skulle ha ägt rum den 12 mars.
– Vi grundar beslutet på att vi alltid är öppna men när vi särskilt bjuder in till en aktivitet vet vi inte vem det är som kommer. Då skulle vi inte kunna säkra att det går att göra en smittspårning om det upptäcks att någon varit sjuk. Det var vårt främsta skäl till att ta beslutet att ställa in och jag har sett att många lärosäten följer i precis samma spår, säger Susanne Wallmark, universitetsdirektör.
Beskedet att det inte blir något öppet hus kommer bara en dag innan det var tänkt att anordnas.
Blir inte av senare
– Man kommer och går så det är kanske uppemot 1 000 stycken som kommer in under en dag.
Kommer ni att arrangera öppet hus vid ett senare datum?
– Nej, vi funderar på att kompensera genom att kanske göra det möjligt att chatta med studievägledare och att spela in filmer där befintliga studenter får berätta om sina studier. Andra digitala sätt för att svara upp på frågorna som ungdomarna har för att göra sitt val till universitetet.
Hur kan det här påverka er?
– Man riskerar att en student som står och funderar om den ska välja det eller det väljer något annat om den känner att den inte får svar på sin fråga om Malmö är rätt. Det är det vi riskerar. Därför tänker vi att vi måste försöka svara på deras frågor ändå.
Inga resor utomlands
Susanne Wallmark är övertygad om att fler lärosäten kommer följa i samma spår, vilket gör att de alla måste möta ungdomarna på andra sätt än rent fysiskt.
Förutom att det inte blir något öppet hus meddelar Malmö universitet även att de skärper rutinerna för tjänsteresor. Ett rektorsbeslut innebär att medarbetare vid skolan ska undvika tjänsteresor inom Sverige i den mån det går och istället använda sig av fler möten via nätet.
– Vi har inte förbjudit resor i Sverige men vi har sagt att man ska ha en restriktiv hållning. Sen är det klart att det alltid blir bedömningsfrågor, säger Wallmark.
Två veckor framåt kommer tjänsteresor utanför Sverige däremot inte att genomföras överhuvudtaget.
– Vi valde i går att fatta det här beslutet att vi inte tillåter några tjänsteresor utomlands för att vi vill inte riskera att våra medarbetare blir sjuka. På det viset vill vi även bidra till att det inte blir någon allmän smittspridning.
Själland är ett undantag
Undantag finns dock gällande reserestriktionerna. Då Skåne och Själland ingår i verksamhetsområdet omfattas regionerna inte av de skärpta rutinerna.
– Det är en del av vårt naturliga arbetsområde. Därför undantar vi det. Man ska kunna resa här emellan och inte fråga om särskilt lov för att åka till Lund.
I dagsläget har universitetet ingen exakt koll på hur många resor som omfattas av de hårdare reglerna men enligt Susanne Wallmark är bedömningen att det handlar om färre än 100 resor.
Förutom universitetet meddelade även Region Skåne på onsdagen att de infört hårdare reseregler - då alla deras verksamheter ska vara restriktiva gällande möten, resor och konferenser.