Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

FN: Cyklonen Idai ett larm om klimatet

Publicerad 2019-03-26

En ung pojke i ett träd väntar på att bli räddad i den översvämmade, cyklondrabbade staden Beira i Moçambique.

Omkring 1,9 miljoner människors liv har påverkats av den förödande cyklonen Idai i sydöstra Afrika och nära en halv miljon människor har tvingats lämna sina hem.

FN-chefen António Guterres kopplar katastrofen till klimatförändringarna.

Han beskriver Idai som "ovanligt våldsam och utdragen storm". Guterres säger också att cyklonen är "ytterligare en larmklocka om farorna med klimatförändringarna".

– Minst en miljon barn behöver akut hjälp och det antalet kan mycket väl stiga. Vi är rädda att hela byar har svepts bort i områden som vi ännu inte nått, säger han till reportrar.

"Livshotande situationer"

Det finns rapporter om att infrastruktur värd en miljard dollar (drygt 9,2 miljarder kronor) har förstörts, tillägger Guterres.

På tisdagen, elva dagar efter att ovädret drog in över Moçambique, kämpar hjälparbetare fortfarande för att greppa katastrofens omfattning och för att rädda liv.

– Vissa är i kritiska, livshotande situationer. Några har sorgligt nog förlorat sitt uppehälle, vilket är en tragedi men inte omedelbart livshotande, säger Sebastian Rhodes Stampa, koordinator för FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA), om de drabbade.

"Tickande bomb"

Närmare 128 000 människor befinner sig i tillfälliga läger i Moçambique, enligt uppgifter från myndigheterna på måndagen.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) uppger att nära 500 000 människor tvingats bort från sina bostäder i Moçambique, Zimbabwe och Malawi.

Det officiella dödstalet i Moçambique är just nu 447 människor men många saknas ännu. Ovädret tog dessutom minst 259 liv i Zimbabwe enligt FN, och i Malawi dog minst 60 människor i de skyfall som föll innan Idai drog in.

Elhadj As Sy, chef för Röda korsets och Röda halvmånens internationella federation (IFRC), varnade på måndagen för att "vi sitter på en tickande bomb".