Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Expert: Finns riskmoment trots turkiskt ja

Lisa Svensson/TT

Publicerad 2023-12-26

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet. Arkivbild.

Turkiets utrikesutskott har sagt ja till ett svenskt Nato-medlemskap. Ett positivt besked för den svenska regeringen.

– Men det återstår en del steg så det är fortfarande för tidigt att ropa hej, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Paul Levin säger att det nu är mycket som ligger utanför regeringens händer. Förhandlingen mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Joe Biden om att Turkiet vill köpa amerikanska stridsflygplan, F-16, är en stor kloss för den turkiska presidenten.

– Det verkar som att samtalet som Erdogan hade med Biden häromveckan var positivt och att det kan ha löst upp knutar. Det verkar som att Erdogan är osäker på att den amerikanska kongressen ska släppa igenom vapenaffären efter att Erdogan godkänt Sverige. Han vill därför hålla kvar vetot som ett förhandlingskort, säger Paul Levin.

Ingen garanti

– Nyligen har han föreslagit att turkiska parlamentet och amerikanska kongressen ska behandla frågorna samtidigt, fortsätter han.

Att utrikesutskottet sagt ja till att rösta om ett svenskt medlemskap i Nato är inte en garanti på att det kommer att ske. Det finns flera riskmoment framåt, enligt Levin. Ett sådant är om voteringen kommer vara hemlig och enskilda partimedlemmar gör avsteg från partilinjen.

– Det kan vara ett riskmoment när man inte kan identifiera vem som röstar vad. Då blir det svårt att utnyttja partipiskan.

Väntat att det dröjer

Att en omröstning varken är brådskande eller prioriterad utan kommer ske ”tids nog” är väntat, säger Levin.

– Det stämmer med vad utrikesutskottets ordförande har sagt tidigare. Det skulle kunna ta lång tid och det finns inget som hindrar Turkiet.

– Men det är fortsatt ett väldigt viktigt steg för Sverige, jag tror att regeringen är nöjd. Men många svenskar har blivit härdade och vet att det inte är någon idé att hoppas på för mycket innan det är helt klart, säger Paul Levin.