Champagnekorkar kan ge svåra ögonskador

Roland Johansson/TT

Publicerad 2023-12-31

Slarva inte när du öppnar champagneflaskan – du kan få svåra ögonskador eller till och med bli blind om korken träffar ögat. En ny studie visar att sådana skador är vanligare än vad man kan tro.

Trycket i en champagneflaska eller en flaska mousserande vin på 75 centiliter är tre gånger högre än trycket i ett vanligt bildäck och kan skicka i väg korken med en hastighet på 80 kilometer i timmen. Korken kan träffa ögat inom loppet av en hundradels sekund eller snabbare. Vi hinner inte ens blinka.

I studien, som publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The BMJ, skriver forskare från Storbritannien och USA att det är lätt hänt att råka rikta champagneflaskan fel när man är lite upprymd sent på natten. Resultatet kan bli förödande.

Kan bli blind

Föga förvånande kan en kork som träffar ett öga få näthinnan att lossna och rubba själva ögonlinsen. Permanent blindhet är inte ovanligt.

Ett färskt exempel på en liknande olycka inträffade i maj 2022 då cyklisten Biniam Girmay skulle öppna en flaska prosecco för att fira att han just vunnit en etapp i cykelloppet Giro d'Italia. Han böjde sig olyckligtvis ner över flaskan varpå korken flög upp i ena ögat. Han hade tur. Enda skadan blev en tillfällig inre blödning i ögat – men han tvingades avbryta fortsättningen av loppet.

45 graders vinkel

Det saknas i princip siffror över hur vanliga sådana här skador är. Inget land har någon tillförlitlig statistik, men databaser från tre länder – USA, Mexiko och Ungern – visade vid en granskning år 2004 på 12 889 fall av ögonskador vid olyckor med olika typer av flaskor. Av skadorna som var relaterade till olyckor med olika typer av korkar eller kapsyler svarade champagnekorkar för 20 procent av skadorna i USA, och hela 71 procent i Ungern. I 26 procent av fallen förlorade personerna synen på ögat.

Forskarna anser att det borde finnas tydliga varningstexter på flaskorna med instruktioner för hur man ska hålla flaskan vid öppnandet (snett framåt i 45 graders vinkel, riktad bort från alla människor). Gör man så kan alla skåla i glasen och önska varandra gott nytt år – utan att behöva ringa efter ambulans.