Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Störtad president "vid god hälsa"

TT-AFP

Publicerad 2023-07-28

Nigeriska soldater uppgav i nationell tv natten mot torsdagen att de avsatt landets president Mohamed Bazoum. Arkivbild

Nigers president Mohamed Bazoum som tillfångatogs och störtades av militär i landet på torsdagen ”är vid god hälsa” enligt Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna.

Hon säger att Bazoum har talat med Frankrikes president Emmanuel Macron tidigt på fredagen och att Bazoum är ”nåbar och också vid god hälsa”.

Utrikesministern vidhöll också att kuppen i Niger ännu inte är ett fullbordat faktum och uttryckte hopp om att kuppmakarna ska lyssna på de internationella kraven om en återgång till demokratiskt styre.

– Om ni hör mig prata om ett kuppförsök är det för att vi inte tror att det är klart. Det finns fortfarande en väg ut ur det här om de ansvariga lyssnar till det internationella samfundet, sade Colonna.

En grupp uniformerade militärer meddelade i nationell tv sent på onsdagen att de avsatt Nigers president Mohamed Bazoum. Landets gränser har stängts och utegångsförbud har införts.

Både FN och EU kräver att Nigers president ”omedelbart friges” av militären. Samtidigt har militärens högsta ledning deklarerat att de ställer sig bakom ett maktövertagande.