Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Det känns förfärligt”

Publicerad 2016-10-04

Lägger Ericsson ner fabrikerna i Borås och Kumla blir det ett dråpslag för hela regionen.

– Det känns förfärligt, säger Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Han jämför situationen med krisen på 1970-talet då textilindustrin som byggde det moderna Borås avvecklades.

– Det vore ett tufft slag för Borås, det tuffaste vi råkat ut för sedan tekokrisen, säger Ulf Olsson som är kommunalråd med ansvar för näringslivs- och sysselsättningsfrågor.

”Går nog hem med klump i magen”

Ericsson kom till Borås i samband med tekokrisen och blev snart stadens största arbetsplats.

– Ericsson blev något av en symbol, ett företag som betytt mycket för många, säger han och tror det finns en stor oro för framtiden bland de 110 000 invånarna.

– Det är säkert många som går hem med en klump i magen.

Varken han eller Kumlas kommunalråd har dock fått någon konkret information om nedskärningar av Ericsson.

– Det är fortfarande obekräftade uppgifter, men OM det stämmer är det oerhört tråkigt för regionen och framför allt för de anställda, säger Katarina Hansson (S), ordförande i Kumlas kommunstyrelse.

Vill inte föregripa diskussionen

Sedan de första uppgifterna läckte ut för ett par veckor sedan har både hon och Ulf Olsson diskuterat situationen med regeringen.

– Jag har haft kontakt med både Mikael Damberg och Ylva Johansson och varit noga med att prio ett är att ha fabriken kvar i Borås, men om vi hamnar i ett läge där det blir en nedläggning vill vi försäkra oss om att de griper in med nationella åtgärder, säger Ulf Olsson som ska träffa Ylva Johansson igen på onsdag.

Exakt vilka insatser regeringen är beredd att gå in med är inte klart, men enligt Ulf Olsson handlar det om att säkerställa att regionen får fler jobb och enskilt stöd till drabbade.

– Det kan säkert se olika ut på individnivå. Vi har ett antal funderingar, säger han men vill inte föregripa diskussionen.