Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Svenska bolag utfärdar reseförbud till Algeriet

Publicerad 2013-01-17

Höjd säkerhetsnivå, reseförbud, och färdiga krisplaner.

Nu vidtar svenska bolag, verksamma i Algeriet, åtgärder på grund av gisslandramat.

– Vi har ställt in en planerad resa till södra Algeriet, som skulle ha gjorts i dag, säger Atlas Copcos vice vd Staffan Nordin.

ABB har utfärdat ett reseförbud till Algeriet för sin personal och höjt säkerhetsnivån på plats, uppger bolagets talesperson Thomas Schmidt. ABB är verksamt i Algeriet sedan länge och har flera hundra anställda där, de flesta algerier.

"Hotbilden har ökat"

Bolaget arbetar i många länder som kan beskrivas som instabila.

– Hotbilden har nog ökat på senare år, både vad gäller terror men även miljöhot. Samtidigt har ABB investerat stort i säkerhetssystem för att förebygga kriser och vår kunskap i de här frågorna har ökat, säger Schmidt till TT.

– Det har hänt många gånger att vi valt att inte gå in i projekt eftersom riskerna anses vara för stora, säger han.

All ABB-personal som ska jobba i riskländer får utbildning.

– De största riskerna är inte terror, utan att drabbas av vanlig kriminalitet eller trafikolyckor, säger Schmidt.

Atlas Copco har infört reserestriktioner för koncernens 81 anställda i Algeriet, enligt Staffan Nordin, vice vd med ansvar för Nordafrika och Mellanöstern på Atlas Copco.

– Vi har ställt in en planerad resa till södra Algeriet, som skulle ha gjorts i dag, säger han.

Har färdiga krisplaner

Av de anställda i Algeriet är 78 algerier och tre utländska, inga från Sverige.

Läget i huvudstaden Alger, där koncernens algeriska kontor ligger, beskriver han samtidigt som relativt stabilt.

Atlas Copco har, som de flesta stora bolag med verksamhet i regionen, färdiga krisplaner som tas i bruk om det skulle uppstå ett krisläge. Planerna har tagits fram med hjälp av externa säkerhetsrådgivare.

Därtill finns bevakning av kontoret i Alger, 24 timmar om dygnet.

I grannlandet Mali har Atlas Copcos verksamhet minskat radikalt sedan kuppen i fjol och koncernen har i dagsläget ingen verksamhet i andra oroshärdar som Syrien eller Libyen.

– Däremot är vi verksamma i Egypten, Marocko och Algeriet och på den Arabiska halvön, säger Nordin.

TT: Har er säkerhetsnota ökat sedan Arabiska våren?

– Ja, något, tror jag att man kan säga. Men vi har alltid haft ambitiösa säkerhetsarrangemang i regionen, i Algeriet sedan 90-talet.

"Följer situationen kontinuerligt"

Telekomtillverkaren Ericsson har cirka 300 anställda i Algeriet. Omkring 35 av dem är icke-algerier.

Enligt Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning skiljer sig säkerhetsarrangemangen åt i koncernens utländska verksamhet. Säkerhetsarbetet samordnas av 17 personer i Stockholm, men utformas även utifrån regionala förutsättningar.

"Vi följer alltid situationen lokalt samt rekommendationer från UD och andra organ. Våra säkerhetsarrangemang är inget vi går in på", skriver Hallstan i ett skriftligt svar på frågor som TT ställt till företaget med anledning av kidnappningsdramat i Algeriet.

Verkstadskoncernen Sandvik har också verksamhet i Algeriet. Det handlar i första hand om försäljning av verktyg och utrustning till landets anläggningsindustri.

"Vi följer situationen kontinuerligt och uppdaterar våra regler för resor till och vistelser i Algeriet om så behövs", skriver kommunikationschefen Pär Altan.