Här är värsta hoten mot världen 2013

Publicerad 2013-01-08

Ny rapport inför toppmöte i Davos

Mediciner som inte längre botar, extrem väderlek i kombination med fortsatt ekonomisk kris. Falsk ryktespridning på nätet.

Det är de värsta hoten inför 2013.

Men det finns många andra.

Listan över hoten publiceras för åttonde året i rad av World Economic Forum, WEF. En tung spelare som senare i januari håller sitt årliga toppmöte i Davos, Schweiz där höga politiker och affärsmän från hela världen träffas för att diskutera hoten och dess lösningar. Bland deltagarna finns Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Som största globala risk listar WEF faran att myndigheter och politiker slår sig till ro med de stora framgångar som gjorts de senaste decennierna för att bekämpa svåra sjukdomar. Organisationen pekar på hur ökad resistens hos bakterier mot antibiotika gör att vi i framtiden kan vara utan skydd mot svåra sjukdomar.

I kombination med att smittor sprids extremt snabbt i dagens globaliserade värld är det en mycket oroande utveckling.

– Många tar för givet att antibiotika alltid ska fungera, skriver rapportförfattarna. Men snart kommer det inte längre att vara fallet.

Hög tid handla

Den kortsiktigt största risken är att världsekonomins ihållande svaghet gör det svårt för mänskligheten att vidta tillräckliga åtgärder för att möta klimathotet.

– Med de ökade kostnaderna för katastrofer som stormen Sandy och de växande hoten mot kuster och öar är det hög tid att handla, säger Axel Lehman, chef för riskanalys på Zürich försäkringsgrupp.

WEF beskriver det som en "perfect global storm" där stora samtidiga påfrestningar på ekonomi  och miljö riskerar att få oöverstigliga konsekvenser.

Nummer tre på listan över risker är "digitala brandhärdar". Rykten, You Tube-filmer och annat som får snabb spridning på nätet och leder till kraftiga reaktioner. Medveten spridning av falsk information är ett växande problem.

– Demokratiseringen av informationsspridningen har många positiva sidor, skriver WEF. Men det kan också få våldsamma och oförutsägbara konsekvenser. Som vi såg när en anti-islamsk film ledde till svåra kravaller i höstas. När inte den etablerade pressen längre fungerar som väktare måste vi hitta andra sätt att släcka digitala bränder.

Vem ska betala?

Förutom de stora övergripande riskerna som hela världen står inför finns det mer lokala hot i olika regioner. Ett viktigt sådant är bristen på rent vatten som kan dra ner farten på den ekonomiska utvecklingen i många länder, bland andra Kina.

I de rika länderna blir människor allt äldre och lever allt längre tack vare nya dyra medicinska behandlingar. Men vem ska betala notan och hur ska pensionerna räcka till?

WEF listar totalt 50 risker för världens framtid. Listan bygger på svar från tusen experter och industriledare.

Generellt är de yngre mer oroade över utvecklingen. Kvinnor är mer pessimistiska än män.

USA är mer benäget att se risker är övriga världen.

Temat för årets möte är "Motståndskraftig dynamism". WEF menar att det är varje lands motståndskraft och förmåga till återhämtning som avgör hur väl världen klarar de kriser som uppstår. Därför planerar man att införa ett "motståndskraft-index". Man sätter upp ett antal kriterier som varje land ska försöka uppnå för att bättre klara av katastrofer.