Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Glöm musarm - nu blir det ajfan i fingrarna

Publicerad 2013-04-19

Minst var fjärde svensk får ont i händerna av smarta mobiler eller surfplattor.

Men tre av fyra ungdomar bryr sig inte om vilka problem det kan leda till.

– Vi använder samma muskler som kan ge musarm när vi surfar på en smart mobil eller surfplatta, säger Pascal Madeleine, forskare i arbetsrelaterade skador vid Aalborgs Universitet.

En undersökning gjord av analysföretaget Userneeds visar att sex av tio svenskar i åldern 16-74 använder en surfplatta eller smartphone på Internet i dag. I undersökningen uppger var fjärde svensk att de upplevt smärtor i handled eller tummar vid användning av mobila enheter.

Unga mest drabbade

Smärtorna verkar dock inte bekymra svenskarna. Speciellt är det den yngre generationen som inte tänker på riskerna. 76,9 procent av de svarande mellan 18 och 29 år svarar att de över huvud taget inte eller endast i mindre grad tänker på att smartphoneanvändning kan orsaka obehag. Bland 50-60-åringarna är 61,8 helt obekymrade.

Den yngre generationen har annars alla skäl att ta problemen på allvar. Det är den grupp som använder smarta mobiler och surfplattor mest. 55,6 av de svarande mellan 18 och 29 använder touchskärmen minst en gång i timmen. Det är mer än dubbelt så många som i gruppen mellan 50 och 60 år.

Bör var uppmärksam

Enligt Pascal Madeleine, forskare i arbetsrelaterade skador vid Aalborgs Universitet, bör man vara uppmärksam på skador även vid användning av andra tekniska hjälpmedel utöver den klassiska datormusen:

– Vi använder i allt högre utsträckning bärbara enheter, och studier visar att vi i hög grad använder samma muskler. I synnerhet yngre människor påverkas mycket, så inget tyder på att de traditionella datorrelaterade skadorna kommer att bli färre i framtiden, säger Pascal Madeleine.

– Oavsett om smärtorna utvecklar sig till att bli kroniska eller bara tillfälliga så är den här typen av smärtor mycket besvärliga för de som upplever dem, eftersom vi är så beroende av våra datorer i dag, säger Pascal Madeleine vidare.