Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hot mot regeringskansliet - säkerheten höjs

Publicerad 2012-09-12

Aftonbladet avslöjar: Hotet kom för cirka två veckor sedan

Säkerheten har höjts på Rosenbad - där Fredrik Reinfeldt och flera ministrar har sin arbetsplats.

Samtidigt kan Aftonbladet i dag avslöja att ett hot riktades mot Regeringskansliet för cirka två veckor sedan.

– Vi har förstärkt inpasseringskontroll tills vidare, säger Anna Dahlén, pressinformatör på Regeringskansliet.

Tidigare har det gått att ta sig in till Rosenbad genom flera olika ingångar. Men sedan en tid tillbaka har dörrar som tidigare stått öppna stängts och id-kontrollen skärpts för alla besökare.

Aftonbladet kan i dag avslöja att en av anledningarna är ett hot som riktades direkt mot regeringskansliet för cirka två veckor sedan.

Enligt Aftonbladets källor var en översyn av säkerheten redan planerad men hotet ska ha bidragit till att man agerade omedelbart.

Fråga för Säpo

I förra veckan gick det ut ett mejl till alla som jobbar inom regeringskansliet. Uppmaningen gick ut på att alla måste se till att dörrarna hålls stängda och vara beredda att stärka sin identitet vid inpassering.

Regeringskansliets egen säkerhetsavdelning jobbar nu med frågan, men ytterst är ansvaret för ministrarnas säkerhet en fråga för Säkerhetspolisen, Säpo.

– Vi går inte in på hur hotbilden eller säkerheten kring Rosenbad ser ut, säger Sirpa Franzén, pressansvarig på Säpo.

Skyddet kring ministrarna handlar dock inte bara om att låsa dörrarna och skärpa id-kontrollen. Sedan tidigare bevakas regeringskansliet dygnet runt, året om. På längre sikt byggs också olika slags yttre skydd i kvarteren där regeringskansliet ligger. Det handlar till exempel om att hindra terrorattacker.

– Vårt främsta fokus är ju våra skyddspersoner, men vi sysslar också med rådgivning kring säkerheten i stort, säger Franzén.

”Inga kommentarer”

Hot mot regeringskansliet eller enskilda ministrar är inte ovanliga. I somras avslöjades hot från en sverigedemokratisk sympatisör i Skåne mot Fredrik Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström.

Aftonbladet har sökt säkerhetschefen på Regeringskansliet, Kenneth Axelsson. Han avböjer dock kommentarer och hänvisar genom sin sekreterare i stället till Anna Dahlén på Information Rosenbad.

– Vi har en förstärkt inpasseringskontroll tills vidare. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger hon.