Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Wanjas tuffa dag på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

Aftonbladet följde med LO-ordföranden till Umeå

UMEÅ. Hon har jobbet kvar, men problemen är långt ifrån över.

Aftonbladet följde med Wanja Lundby-Wedin till Umeå dagen efter kaoset i LO-borgen.

Det blev en lång dag – med mycket kritik och en och annan kram.

Aftonbladet var som enda tidning med under hela resan. Kvällen före hade Lundby-Wedin efter ett sju timmar långt möte med LO:s styrelse fått det besked hon önskade – hon sitter kvar.

– Jag vill börja med att be om ursäkt. Ni ska inte behöva se LO:s ordförande i de här sammanhangen vecka efter vecka, sa hon i talet i Folkets hus inför fackliga företrädare.

En avgrund

Hon var egentligen i Umeå för att prata om arbetslöshet – men mycket kom att handla om AMF-skandalen och hennes egen trovärdighet.

– Har du inte läst tidningarna? 85 procent vill att du ska avgå. Det känns som om det är en avgrund mellan oss som inte går att lappa ihop, sa Nils Fredlund från Volvo Umeverken.

”Finns inga ofelbara”

LO:s ordförande svarade med att vädja om försoning och förklarade sen varför hon stannar. Förklaringen upprepades några timmar senare i ett tal på Rådhustorget.

– Det hade varit enkelt att säga att nu får någon annan ta över, men det hade varit fegt. Ska vi ha ofelbara personer kommer vi inte att få några fackliga företrädare.

Många ville säga sitt till Wanja Lundby-Wedin. Upprörda röster blandades med kramar och lyckönskningar. På väg hem till Stockholm summerade hon:

– Jag tror att en del av de hårda orden springer ur en bild av mig som jag inte riktigt känner igen. Jag ska ta ansvar för det jag gjort som kan kritiseras. Men det har blivit en bild av mig själv som jag kan känna lite sorg över. Antydningar om att jag vill berika mig eller att jag bara tar uppdrag för att tjäna pengar. Det känns lite tungt.

”Skönt med ledighet”

Det var mycket hårda ord i Umeå. Hur kändes det?

– Det är så det ska vara. Jag måste ut och möta medlemmarna och är inte alls rädd för tuffa diskussioner. Men nu ska det bli väldigt skönt att vara påskledig.