Eleverna börjar - lärarna slutar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-18

”Det här är en rak upprepning av det som hände på 90-talet”

Landets elever börjar skolan.

Samtidigt tvingas lärare, fritidspersonal och elevassistenter sluta.

– Jag är orolig för att inte räcka till, säger Linda Forssén, lärare på Strömslundsskolan i Trollhättan.

Linda Forssén.

Egentligen är Linda Forssén förväntansfull. I morgon kommer eleverna. 21 stycken fjärdeklassare som hon ska lära känna.

– Visst har man den här glada känslan i kroppen, säger hon.

Men glädjen blandas med oro. I dag sätter sig Linda Forssén för Lärarförbundets räkning i förhandlingar om uppsägningar.

130 varslades i våras inom utbildningsförvaltningen i Trollhättan. 75 har hittills sagts upp. Främst elevassistenter och barnskötare. Nu är det lärarnas tur.

– Det kommer att leda till hopslagna klasser. Det kan också handla om att mindre skolor tvingas stänga, säger Linda Forssén.

Många tysta varsel

Hennes oro delas av många lärare runt om i landet. Den ekonomiska krisen slår mot kommunerna och då är inte heller skolan fredad.

Enligt Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund varslades runt 1 500 lärare om uppsägning i våras. Men siffran är osäker. Varsel läggs, dras tillbaka, nya varsel kommer. Dessutom tillkommer alla ”tysta varsel”: Förtida pensionsavgångar, vikarier som slutar utan att ersättas. Här saknas siffror.

Samtidigt ser det olika ut i olika delar av landet. Lärarförbundets uppgifter säger att runt 50 kommuner har varslat lärare. Industriorter, som Trollhättan, drabbas värst. Dessutom visar genomgången att det är kommuner där eleverna redan har de sämsta betygen som nu tvingas göra sig av med personal.

Barnen får betala

– Det här är en rak upprepning av det som hände på 90-talet, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

– Det är barnen som får betala den här krisen.

Linda Forssén på Strömslundsskolan i Trollhättan längtar efter eleverna men är orolig för egen del.

– Jag är orolig för att inte räcka till som lärare. Jag vet att det finns elever med behov av särskilt stöd i min klass.

– Specialundervisningen har minskat. Jag kommer att göra mitt bästa för att rädda alla över mållinjen. Men det finns en gräns för vad man orkar med.

Regeringen har lovat mer pengar till landets kommuner. ”Välfärdens kärna” ska värnas. När höstbudgeten presenteras i september väntas ännu mer resurser. Försent, menar Lärarförbundet.

– De varsel som lades i våras verkställs nu, säger Eva-Lis Sirén.

”Våra lärare har sparkats”

I dagarna börjar Sveriges elever skolan.

Förväntan blandas med oro.

Så här skriver några elever i mejl till Aftonbladet.se.

”Det känns trist och konstigt. Min klass börjar 8:an i Malmös bästa skola. Ekonomikrisen har satt spår även där. Våra lärare har sparkats, våra halvklasser har blivit helklasser. Vårt kafé har stängt, vårt fritidsrum har stängt. Vi är över 30 elever i tyskagruppen. Det är stökigt och dåligt med koncentrationen.”/Matilda

”I min klass ska vi bli över 30 stycken, vad jag har hört så är det precis under vad som är tillåtet. Vi blir många i klassen eftersom det inte finns tillräckligt många lärare. Det innebär, särskilt för oss som inte gillar att prata inför folk, att det blir svårt att göra sig hörd i klassrummet. Det påverkar betyget.”/Mia

”Den här skolstarten blir annorlunda. Inte bara för att jag börjar skolan senare, den 24 augusti, utan också för att många lärare på vår skola har varslats. Jag har ingen aning om hur det blir. Det kan bli svårare med arbetsron och jobbigare att få bättre betyg nu när det verkligen gäller, nu när jag börjar årskurs åtta och ska få mina första betyg.”/Nadja