Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Köksträdgården enkelt & naturligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-10

"Grönsakerna trivs kanonbra i pallkragarna"

Nästan ända nere vid havet där Danmark en gång satte skräck i svenskarna har familjen Elmgren sitt paradis på jorden.

I vanliga pallkragar odlar Solveig Elmgren familjens grönsaker.

– Mer närproducerat än så här kan det förmodligen inte bli, säger Solveig och skrattar.

Från vägen är det svårt att se in i den lummiga trädgården som täcks av en blandning av heltäckande buskage och produktiva fruktträd. Från entrén syns en bit av odlingslandskapet som tidigare var en outnyttjad yta med gräs. I mitten fanns en liten kryddträdgård.

– Vi ville odla våra grönsaker själva. Mest därför att vi trivs i trädgården, men också av vördnad för de klimatfrågor som plågar jorden. Att börja med pallkragar, sallad och grönsaker kändes naturligt utan att för den skull låta hela trädgården bli ett enda stort potatisland.

Enklare kan det inte bli

I förvandlingen från gräsmatta till odlingsbäddar gjorde Solveig det enkelt för sig.

–?Vi lät gräset vara kvar och kvävde grönskan med några centimeter tidningspapper och vanlig fiberduk som sedan täcktes med natursten. Odlingsbäddarna placerades rakt ovanpå och i dessa hällde vi jord som vi köpt på säck. Enklare än så kan det inte bli.

Från altanen har Solveig nära till grönsakslandet och även om hennes egenskördade sallad används varje dag till middagen är egna grönsaker en lyx i vårt moderna land.

Intresset på väg tillbaka

–?Förut hade varenda husägare en täppa på baksidan där man odlade grönsaker. Efter hand har både intresset och tiden försvunnit även om jag tror att grönsakslandet är på väg tillbaka, Det ligger i tiden och så sparar vi pengar. Dessutom är närproducerade och ekologiska grönsaker en bristvara, något vi kan odla precis utanför dörren, säger Solveig Elmgren.

Och lägger man till kroppsarbetet är trädgårdsskötsel en hälsoinvestering som borde kunna skrivas ut på recept.

Text och foto: Niklas Kämpargård

hemma@aftonbladet.se

Godis från grönsakslandet

Persilja är gott i matlagningen och odlas direkt på friland i mullrik jord. En tvåårig växt som blir omkring 25 cm hög. Så persiljan i näringsrik och väldränerad jord. Persiljan tycker om kalkrik jord. Så fröna grunt på våren och vattna utan att övervattna. Gallra till ett avstånd av 10–15 cm. Persiljan är godast första året, eftersom den blommar under andra året.

Rädisor sår du tidigt och skördar några veckor senare. Under varma sommarmånader kan du skörda rädisorna redan efter tre veckor. Fröna sås ytligt på cirka 3 cm avstånd med ett radavstånd på 10–15 cm. Ogräs brukar inte vara något problem, men genom att så rädisorna glest är det lätt att rensa ogräset.

Potatis är en självklar knöl i trädgårdslandet. Den är enkel att sätta och kräver inte speciellt mycket skötsel. Satsa på nypotatis om du bor i södra Sverige eftersom du med hjälp av väv kan lyckas skörda potatis i god tid innan midsommar och dessutom spara en slant på vägen. Potatisen trivs bäst i lätt, sandhaltig eller mullhaltig jord.

Lyckas med skörden

1. Placera bäddarna nära huset. Det ska vara enkelt att skörda. Dessutom är det bra om du passerar bäddarna varje dag så att du inte glömmer att se till dem.

2. Genom att förkultivera en del grönsaker som brysselkål, grönkål, purjolök, tomat, lök, majs och salladskål kan du skörda redan på försommaren. Glöm bara inte bort att förkultiverade växter behöver vänjas vid kylan utomhus innan de planteras ut för gott. Ett tips är att ställa ut plantorna en stund varje dag och öka tiden efterhand som dagarna går. Avhärdningen brukar ta 1–2 veckor.

3. Sätt inte all sallad på samma gång, eftersom skörden då blir enorm och aldrig används. I stället är det bättre att så och skörda med någon veckas mellanrum.

4. Med rätt planering och kontinuerlig sådd kommer den första skörden upp ur jorden redan i juni och håller i långt in på hösten. Så länge värmen finns kvar i marken går det att så och även om de flesta grönsaker bör sås i april, maj och i vissa fall juni finns det inget som säger att du inte kan så snabbväxande grödor som sallad och rädisor även i augusti. Sedan finns det andra, som gör som bönderna och sår fröna redan på hösten. Då vilar fröna i marken över vintern och längtar efter solljus och värme tidigt på våren.

5. För att få maximalt med skörd växelodlar Solveig i bäddarna. Dessutom fyller hon på med ny jord inför varje säsong. ”Det ger extra växtkraft och riskerar inte att jorden utarmas.”

6. Vanligtvis talar man om en 3-årig växtföljd för att undvika jordtrötthet och tillväxt av parasiter och skadedjur. Börja med kålväxter och bladgrönsaker. Under andra året fortsätter du med rotsaker och lök. Tredje året kan du välja att odla baljväxter som binder kvävet och ger ett uppskattat näringstillskott för kålväxterna som du återigen planterar under odlingsår fyra.

Tänk på det här

1. Utarma inte jorden

Växelodla och gödsla med ekologisk gödsel. Undvik konstgödsel i dina egna köksland och satsa på kogödsel.

2. Solljus är viktigt

Växter behöver ljus och värme för att växa. Det kan vara svårt att fälla grannens träd som skymmer solljuset, men försök att finna en plats i trädgården med maximalt med solljus, vindskydd och värme. Genom att odla i odlingsbäddar blir jorden i bäddarna varmare än om grödan skulle ha växt direkt i marken. Det innebär att det inte behövs lika mycket värme för att få samma resultat.

3. Gallra och rensa ogräs

Rätt gallringsavstånd står oftast angivet på fröpåsarna och det är av yttersta vikt att du verkligen gallrar. Annars får växten inte tillräckligt med ljus och kan inte växa sig stor. Även ogräs stjäl kraft och näringsämne från grödan du vill odla.

4 . Låt barnen vara med

Se till att barnen tar del av skötseln av trädgårdslandet. Genom att lära barnen hur odlingen sköts kommer de också att bli mer intresserade och förhoppningsvis också mer försiktiga. Kanske kan barnen få en egen hörna där de kan odla på egen hand. Omtanke föder som bekant mer tolerans.

5. Stoppa skadedjuren

Skydda med fiberduk som dessutom släpper igenom luft och vatten. Sätt upp stängsel mot rådjur och bekämpa skadedjur så fort du upptäcker dem. Undvik bekämpningsmedel och använd i stället mekanisk bekämpning med handkraft och vatten. Det är svårt att stå med pekpinnar mot den kommersiella odlingen om vi själva inte lyckas hålla våra amatörodlingar fria från bekämpningsmedel.

Följ ämnen i artikeln