Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Försvarets Bill-robotar såldes till Saudiarabien

Publicerad 2012-03-12

I hetluften Försvarsminister Sten Tolgfors har fått svara på många frågor om vapenaffärer med Saudiarabien de senaste dagarna. På en presskonferens i fredags hävdade Tolgfors att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand.

Försvarets överblivna robotar har hamnat i Saudiarabien – och pengarna hos svenska staten.

Det skriver Dagens Industri i dag, som konstaterar att regeringen har spelat en viktigare roll i vapenaffären än vad som tidigare framkommit.

Bill anno 1998 En pressbild på pansarvärnsroboten Bill, tillverkad av Bofors, tagen 1998.

Under kalla kriget var massiva sovjetiska stridsanfall det stora hotet för Sverige.

När den rädslan lade sig stod vi plötsligt med ett överskott av sikten, lavetter och robotar till Billsystemet.

Ett överskott som på 2000-talet kostade dyra pengar i underhåll.

Bill-beställning

Enligt källor till Dagens Industri hittade Reinfeldts regering en lösning på det:

Man sålde överskottet till Saudiarabien.

Det var i december 2007 som Saab i ett pressmeddelande berättade att man fått en beställning på Bill 2, som när den byggdes 1988 var världens första takslående pansarvärnsrobot.

Då sade man inte vilket land som låg bakom beställningen. Det avslöjade Dagens Industri knappt tre år senare, i september 2010:

Saudiarabien.

”Viktig roll”

Men nu, ytterligare 18 månader senare, kommer ytterligare nya uppgifter fram i fallet. Det visade sig att Saab aldrig tillverkade nya lavetter och sikten för affären. Istället köpte man gamla, av försvaret, och sålde vidare.

Källor med god insyn i affären uppger till Dagens Industri att en stor del av lavetterna och siktena kommer från den svenska arméns vapenförråd. Detta, skriver Di, innebär att Reinfeldts regering spelat en långt viktigare roll i vapenaffären än vad som framkommit tidigare – och att svenska staten fått ett rejält klirr i kassan av affären.

Att sälja överblivet materiel gav, bara under det första halvåret 2010, intäkter på 217 miljoner kronor. Den normala summan för den sortens försäljning brukar ligga på 50 miljoner kronor – per år.