Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kvinnan blev sjuk – av Manchester United

Publicerad 2011-12-15

Fotbollsmatcherna avslöjade att hon led av en livsfarlig sjukdom

Hon hade panik, huvudvärk, och kände sig som om "domedagen var nära”.

Symptomen var överlägset värst på ett ställe – Manchester Uniteds hemmaplan Old Trafford. 

Fotbollsmatcherna avslöjade att kvinnan led av en ovanlig sjukdom.

Det kanske låter som dåligt skämt, men källan är ansedda tidskriften British Medical Journal.

Fallet uppdagades då den 58-åriga brittiska kvinnan sökte hjälp hos läkare. Hon hade svårt att sova, kunde inte koncentrera sig, såg suddigt och kände sig utmattad.

Värst på stadion

Hon hade också märkt att allt blev klart sämre när hon var på favoritlaget Manchester Uniteds hemmamatcher. Mest plågsamt blev det när matcherna var jämna – som när United mötte Chelsea (slutresultat 2-1) och lokalkonkurrenten Manchester City (2-1) under början av 2011. Då var hon ”nästan tvungen att lämna stadion”, enligt British Medical Journal.

Men det fanns en förklaring – och diagnosen var en annan än vanlig supporterångest. Läkarnas undersökningar visade att kvinnan led av Addisons sjukdom som gör att kroppen har svårt att producera stresshormonet kortisol. Sjukdomen är mycket allvarlig och leder obehandlad till döden. Läkarnas teori är att kvinnans kropp helt enkelt inte kunde hantera när det hettade till på planen.

Medicinen hjälpte

Som väl är finns medicin mot Addisons. Behandling sattes in inför starten på nuvarande säsong, och kvinnan har kunnat se alla matcher hon velat i år. Utan symptom har hon tagit sig igenom prövningar som hemmamötet med Sunderland (1-0) och matchen mot FC Basel i Champions League (3-3); bevis om något på att behandlingen fungerar. Som kvinnan själv konstaterar:

– Hade det här hänt förra säsongen hade jag varit i ett fruktansvärt tillstånd.

Men hon har missat en match under hösten: När Manchester United åkte på storstryk mot lokalrivalen Manchester City: 1-6. Då var hon på semester – och det kanske var lika bra, konstaterar läkarna.