Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Två års fängelse för dödskrasch

Publicerad 2012-04-05

PASSAGERAREN DOG De två 26-åringarna körde sin bil rätt in i ett hus i villaområdet i Skänninge.

26-åringen kraschade en bil rakt in i en husvägg – och hans jämnårige kamrat avled.

Föraren har hävdat att krocken var ett självmordsförsök.

Han friades i tingsrätten, men i dag dömdes mannen i hovrätten för vållande till annans död.

Hans Hansen hörde smällen från sitt grannhus. ”Jag försökte hjälpa killarna som satt i bilen, men det gick inte att få upp dörrarna”.

Det var i somras som de två männen kraschade rakt in i en villavägg i Skänninge i Östergötland. Färden ska ha gått i nästan 200 kilometer i timmen.

De två barndomskompisarna hade varit på en fest tillsammans, för att fira förarens födelsedag. Tidigt på morgonen lämnade de festen.

Väcktes av smällen

Mitt i ett villaområde och nära en skola körde de plötsligt av vägen. Bilen flög över flera villatomter och ett metallstaket innan den slog in i husväggen.

I huset låg två personer och sov. De väcktes av smällen som förstörde husväggen, och kunde undsätta de två männen.

Bilen, en Audi A6, hade utlöst sina airbags, men de två i bilen satt inte fastspända. Passageraren hade avlidit, medan föraren skadades men överlevde. Den nu 27-årige mannen åtalades senare för dråp alternativt vållande till annans död.

Hävdar självmordsförsök

I förhör har mannen berättat att kraschen var ett självmordsförsök som båda männen enats om att utföra. Han förnekade brott och friades i tingsrätten. Men hovrätten gick på åklagarens linje och fällde 27-åringen för vållande till annans död. Påföljden blev två års fängelse, enligt Corren.