Flera hinder för längre arbetsliv

Publicerad 2012-04-20

Den negativa attityden till äldre i arbetslivet måste förändras om fler ska kunna jobba längre, slår en ny utredning fast.

Trots att 65-årsgränsen togs bort på 90-talet går sju av tio fortfarande i pension redan då.

Samtidigt kan var femte svensk tänka sig att jobba till 75.

Fredrik Reinfeldt och regeringen väckte stor debatt kring att jobba till 75.

Enligt Regeringen kommer vi att behöva jobba längre innan vi kan gå i pension. Kanske ända till 75.

Men samtidigt går i dag sju av tio redan vid 65 års ålder. Detta trots att den formella pensionsåldern vid 65 togs bort vid senaste pensionsreformen på 90-talet. Det konstaterar Pensionsåldersutredningen, som i går presenterade ett delbetänkande.

Enligt betänkandet är förutsättningarna gynnsamma för svenskarna att jobba längre upp i åldrarna. De äldre är friskare och vi lever längre. Men samtidigt finns det flera hinder.

Negativ attityd

Premierna för tjänstepensionen kan vara betydligt högre för äldre anställda jämfört med yngre. Dessutom finns ofta 65-årsgränsen kvar i många tjänstepensionssystem.

Arbetsgivare och andra parter på arbetsmarknaden behöver också ändra den negativa attityden till äldre arbetskraft som finns i dag.

I utredningen konstateras också att fler i dag är beredda att jobba längre än till 65, men det är inte alla som är beredda att jobba tio år till.

Åtta av tio säger nej

I dag säger nästan åtta av tio nej till att jobba till 75, enligt en opinionsmätning som Cint gjort på uppdrag av Aftonbladet.

– De flesta människor inser att de inte kommer ha en chans att orka jobba så länge, säger PRO:s förbundssekreterare Björn Lindh.

PRO anser att alla som vill ska få fortsätta jobba efter 65.

– Men det är viktigt att man inte skapar ett samhälle där den med intellektuellt jobb kan jobba länge och få en hög pension, medan en undersköterska eller byggnadsarbetare som inte orkar måste leva på en väldigt låg pension, säger Björn Lindh.

Inte mindre än var femte person i undersökningen är positiv till att förlänga arbetslivet tio år.

"Förvånansvärt stor andel"

Carl Melin, opinionschef på United Minds, påpekar att det är viktigt att tänka på att frågan är ställd. Svaret handlar om hur man själv ser på att jobba till 75 – inte vad man anser om systemet.

– Det finns inget politiskt stöd för att höja pensionsåldern till 75.

– Å andra sidan är 75 ganska långt i från 65. En förvånansvärt stor andel kan tänka sig jobba till 75. Det gör att det finns anledning att tro att fler kan tänka sig jobba till exempelvis 70. I grunden är en rörlig pensionsålder klok.

Carl Melin ser ett problem i att det finns grupper som sliter ut sig i sina yrken och inte har möjlighet att jobba ens till 65.

– För dem kan ett sådant här förslag kännas som ett hån.