Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fortfarande inga svar för Gunde

Publicerad 2011-12-02

I dag fick Gunde Svan återigen besked från läkarna:

Provsvaren visar ingenting.

– Man har börjat vänja sig, säger Gunde Svan.

Läkarundersökningar och väntan på provsvar har blivit vardag för skidlegendaren. I dag kom ytterligare ett besked – med samma tomma innehåll som vanligt.

– De har kollat rubbet igen: allt från blodvärde till twar. Allt. De hittar fortfarande ingenting.

Svaret väntat

För knappt två veckor sedan såg gåtan ut att kunna närma sig en lösning. Gunde Svan hade vänt sig till en privatklinik i Stockholm där läkarna inte uteslöt twar. Men nu tyder svaren alltså på att twar kan strykas från listan av potentiella sjukdomar.

– Att de inte kunde ge några svar kändes väntat. Man har vant sig vid det.

Och under de senaste dygnen har en liten förbättring känts av.

– Känslan i bröstet är lite bättre. Det är inte sämre i alla fall, även om det är samma sak i övrigt. Jag somnade och vaknade med täppt näsa. Men det är något slags ljus i tunneln.

Sjuk sedan juli

Det var i slutet av juli som Gunde Svan insjuknade i svåra förkylningssymptom, tryck över bröstet, snuva och trötthet. Sedan dess har hans aktiva liv blivit som förbytt. Han beskriver sitt tillstånd som väldigt relativt.

– För en vanlig, otränad, person i samma ålder, säger läkarna att mina värden är normala. Men jag brukar ju ha 30 procent bättre kondition än så här. Så det är en stor procentuell försämring för mig.

Tycker synd om familjen

– Jag brukar bara kliva på varannat trappsteg och aldrig ens reflektera över det. Nu blir jag andfådd när jag gått till tredje våningen. Det är vanligt för andra, men det händer inte mig normalt.

Vardagssysslor klarar han – halva garaget är sorterat.

– Men jag har inte vågat boka in något i jobbet.

– Det värsta är att jag inte har någon stubin längre. Jag skäller och är allmänt otrevlig, och det är mina närmaste som får ta det. Deras tålamod börjar väl sina tänker jag.