Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nya idol-juryn är inget lyft

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-29

Johanna Hillgren är 37 år och ser fram emot Stadsteaterns ”De onda” nästa helg.

”Idol”-juryn fick i veckan sparken/valde att sluta, eller hur det nu var. I vilket fall gladde jag mig lite åt att ”Idol” äntligen skulle förnyas, en ny jury och en förändring av programidén har länge efterlysts.

När det stod klart att Kishti och de andra slutar såg jag därför fram emot att nya juryn skulle handplockas från olika håll, där dynamiken mellan jurymedlemmarna skulle vara prio ett i sökandet.

Skilda erfarenheter, synvinklar och preferenser hos dem skulle i sin tur leda till ett bredare spektra talanger på scen, där deltagarna efter slutförd uppgift i bästa fall till och med skulle kunna gå att skilja åt. Och vi skulle slippa kloner som buntas ihop efter en kort solosejour och ges varsin initial i en dödfödd ”supergrupp”.

Så presenterades den nya juryn, och alla förhoppningar om att ”Idol” skulle kunna lyfta sig ett par snäpp lades åt sidan. Nej, det blir nog ingen rafflande underhållning i stil med brittiska ”X Factor”, där juryn står för 75 procent av anledningen att titta, nästa säsong heller.

Inte nog med att nya juryn kommer från ett och samma produktionsbolag, vilket naturligtvis kan ifrågasättas på ett marknadsetiskt (finns det?) plan. Två tredjedelar har till och med varit gifta och visar i två separata intervjuer prov på vad sådant leder till: Man tycker ofta ungefär samma saker. Och man pratar likadant.

En av dem säger att hon kommer att bli irriterad om någon bara ”fånar sig”.

Medan exmaken i en annan intervju lovar att han kommer att säga vad han tycker ”om någon går in och bara fånar sig”.

”Fånar sig”? Sånt som barn tycker att pinsamma föräldrar ägnar sig åt?

Det ser ut som att vi tvingas sätta allt hopp gällande talang-tv till Carolina Gynning med femmans ”Hitmakers”. Vojne, vojne.

Följ ämnen i artikeln