Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Flyktingar tvingades sova utomhus

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-20

Asylsökande i Malmö tvingades i natt sova utomhus. Precis som Migrationsverket varnade för i går kunde myndigheten inte erbjuda alla tak över huvudet.

Konsekvenserna har inte låtit vänta på sig. Under natten har flera asylsökande nekats boende. När TT:s fotograf besökte Migrationsverkets ankomstboende i Malmöstadsdelen Jägersro i morse låg ett 30-tal personer och sov utanför lokalerna, vissa direkt under bar himmel i regnet.

Via tolk berättar ett par av dem att de kom till Malmö och registrerades i går, men tvingades sedan lämna Migrationsverkets lokaler utan att erbjudas tak över huvudet.

”Det är kallt”

Under natten har även lokala medier besökt platsen.

– Vi sover allihop tillsammans på marken, det är kallt, säger Ali Agha Bostani från Afghanistan, till Kvällsposten.

En buss ska ha stått utanför lokalerna och låtit folk komma in och sova där får TT:s fotgraf höra, men den hade snabbt blivit full.

– En frivilligorganisation har gett dem liggunderlag och Migrationsverket har delat ut täcken som de ska försöka klara sig med, säger Mohamed, som arbetat som volontär åt bland annat Kontrapunkt och muslimska församlingen, till Sydsvenskan.

200 får inte åka tillbaka

Dessutom har runt 200 flyktingar som vill återvända till Danmark från Sverige inte kunnat göra det, enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne.

– Våra jurister undersöker om det är möjligt att skicka tillbaka dem med hänsyn till gällande regler, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford, till kanalen.

Ett antal flyktingar har dagligen skickats tillbaka över sundet sedan gränskontrollerna infördes. Men i går blev de så många att polisen beslutade att hålla kvar dem tills vidare. Enligt Sydsvenskan känner inte Migrationsverket till situationen.

TT