Norge minskar polisbevakning

Publicerad 2014-07-28

Polisen går mot en "gradvis normalisering" av bevakningen kring terrorhotet i Norge, enligt ett uttalande på måndagen.

Från och med i morgon kommer färre poliser att synas på gatorna.

– Vi kommer att fokusera på gränskontroller och utredningsarbete, säger polischefen Odd Reidar Humlegård under en presskonferens.

Terrorhotet värderas fortfarande som allvarligt och "ospecificerat". Men faran för att ett terrordåd ska drabba Norge har minskat, uppger polisen.

– Vi ändrar fokus och kommer att fokusera på gränskontroller samt analys och utredningsarbete, säger Odd Reidar Humlegård.

Man kommer att dra ned på polisnärvaron i landet och poliser kommer att återgå till mer klassiskt patrullerande. De nya direktiven inleds imorgon, tisdag.

Anledningen är söndagens besked från norska säkerhetspolisen, PST, om att hotbilden reducerats.

Men polispatruller i landet kommer fortfarande att bära vapen öppet.

– Vi anser att det här är en förnuftig ändring till följd av den nya hotbilden, säger Odd Reidar Humlegård.

Han vill inte berätta hur många styrkor som dras in.

– Vi kan inte gå in i detalj på var och hur vi drar ned på polisbevakningen. Den väsentliga skillnaden för medborgarna är att det kommer att synas färre poliser på gatorna. Men vi kommer fortfarande ha möjlighet att trappa upp på kort tid om bilden förändras.

I förra veckan uppgav säkerhetspolisen att det fanns ett "konkret" terrorhot mot Norge. Hotet kopplades till en extremistgrupp i Syrien. Ett terrordåd ska enligt TV2 ha varit planerat till den muslimska högtiden id al-fitr, som inleddes i dag. Polisen har i dag bevakat flera moskéer i förbindelse med firandet.

I går förklarade polisen att man vet vem som ligger bakom hoten men att det var oklart var de befinner sig.

Under måndagens presskonferens ville man inte gå in på detaljer om vilka gärningsmännen är men säger att de "vet vad de letar efter".

– Vi har inga namn på några konkret misstänka. Men det är inte barn, familjer eller fotbollslag.

Polisen uppmanar resenärer att fortsätta bära med sig pass om de ska resa till eller från Norge.

– Folk ska resa som vanligt. Men det kommer att ta lite längre tid.

Sedan terrorhotet offentliggjordes på torsdagen har polisen fått in över 200 tips, enligt Aftenposten. Nu ska tipsen sammanställas.

– Det är tips i kategorin av saker som personer känenr att de måste berätta för polisen, säger Johan Fredriksen, stabschef i Oslo polisdistrikt.

– Vi tittar på väldigt många av tipsen. De som har ett innehåll av en viss kategori skickas till PST för uppföljning. Det gäller ett mindre antal av den totala tipsmängden, säger Fredriksen.