Bah Kuhnkes mamma: "Hon är en vinnartyp"

Publicerad 2014-10-04

Mamma Ulla Bah, 63, fick i måndags reda på att dottern skulle bli kulturminister.

– Jag är inte förvånad. Hon har alltid varit en vinnartyp, säger hon till Aftonbladet.

Ulla Bah är mellanstadielärare i småländska Horda där Alice Bah Kuhnke, 42, växte upp som äldst av tre syskon.

Mamman sitter i sitt klassrum och planerar kommande lektioner när hon pratar med Aftonbladet.

Det var i måndags hon fick reda på att hennes dotter skulle hamna i regeringen.

– Jag är ju ingen männska av stora ord, inte mycket för att ge beröm. Det kommer nog av min småländska bakgrund. Men det här är ju jättestort. Nu har hon verkligen chans att påverka.

Samtidigt är hon långt ifrån överrumplad.

”Inte chockad”

– Det här är inget som förvånar mig. Det här har jag kunnat tänka mig, med de jobb hon haft innan. Jag blir inte chockad över något av mina barn. Jag kan säga att jag blev mer förvånad över att hon tog jaktlicens i våras. Det stämmer mindre överens med bilden jag har av henne. "Varför ska du ha det?" undrade jag. "Det kan vara bra att kunna", svarade hon.

Hon beskriver sin dotter som stark, envis och väldigt social.

– Hon har alltid varit en vinnartyp. Hon vill vinna, men med åren har hon blivit väldigt inlyssnande. Jag har imponerats av vilket intresse hon kan visa vem som helst. Hon hittar alltid intressanta saker att prata om med alla, och engagerar sig i alla hon möter.

– När hon var liten lekte hon verkligen alltid med vem som helst, även yngre. Hon var inte heller rädd för att vara barnslig, lekte med Barbiedockor tills hon var 14. Det har jag uppmuntrat, det gjorde jag också.

Valde både kyrkan och fotbollen

Maken Jimi Bah, Alices pappa, jobbar som mentalvårdare i Norge, "han måste få ihop till pension".

– Han tycker också det är jättestort. Han är mer för att ge beröm, mer känslosam. Jag brukar säga att sättet har hon fått från sin far, förståndet har hon fått från mig, haha.

Ulla Bah berättar att det fanns två huvudaktiviteter för barnen i bygden: frikyrkan eller fotbollsklubben Horda AIK. Alice valde både och – trots att familjen inte var det minsta kyrklig.

– Jag ville ju prata med henne när hon kom hem från kyrkan, så att hon inte blev itutad deras bild helt och hållet. Hon blev van att diskutera och jag har alltid lärt mina barn att ha respekt för andras åsikter.

Hur ser hennes intresse för kultur ut?

– Hon har ju inte tid nu, med tre små barn och att hon engagerar sig i allt möjligt. Hon går inte på någon kultur nu. Det enda hon gjorde i Horda var att springa till de tre kyrkorna, och det kan man väl kalla kultur, och så fotbollen, det kan man väl också säga är kultur. Hon spelade klarinett i Musikskolan. Och så sjöng hon solosång, säger Ulla Bah och skrattar.

Du skrattar?

– Ja, haha. Men hon har ju suttit i Dramatens styrelse och varit med att bestämma om innehållet där, så då måste hon ju kunna kultur. Och så har hon suttit i Kyrkorådet, om man nu kan kalla det kultur.