Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Dådet kommer kunna påverka valresultatet

Attentatet i Bryssel innebär en mardrömsstart för EU-valet i dag.

Oavsett om det var tajmat för att störa valet eller inte så kommer det att kunna påverka resultatet

Frågan är bara åt vilket håll.

När jag skriver detta vet man inte vem eller vilka som ligger bakom. Men det förefaller rimligt att anta att dådet har antisemitiska motiv.

Oavsett om de skyldiga medvetet utförde dådet i omedelbar anslutning till valdagen eller inte så kan det få effekt på hur folk röstar. Exakt vilken påverkan är svårare att säga.

I bästa fall får terrordådet de många vanliga människor som den här gången av opinionsmätningarna att döma är beredda att rösta på högerextrema eller högerpopulistiska partier att tänka sig för en extra gång. Även om inget parti ligger bakom dådet är detta organisationer som bidrar till att skapa det främlingshat och judehat som de senaste åren spridit sig i Europa.

Bara häromdagen var det någon som ritade ett hakkors på vänsterns EU-kandidats, Dror Feilers, dörr i Stockholm. Han är jude.

Kan bli största parti

Ungerska Jobbik som spås få 14 procent i valet är öppet antisemitiska. Franska Nationella Fronten har tonat ner sitt antisemitiska budskap med dras fortfarande med den stämpeln och har många anhängare med sådana åsikter. Har mätningarna rätt blir de största franska parti i valet.

Tyska nynazistiska NPD är ett av partierna som ställer upp i valet. Sedan den tyska författningsdomstolen överraskande slopade treprocentsspärren i EU-valet är det i de närmaste garanterade en plats i EU-parlamentet. Det räcker troligen om de når över en procent vilket de gör om man får tro opinionsmätningarna.

Detta är ett parti som definitivt inte drar sig för att tillgripa våld. Utåt tar de avstånd men de har en svans av militanta anhängare. Vilket inte minst visade sig när terrorcellen NSU mördade en rad turkar i de så kallade kebabmorden i Tyskland under framförallt mitten av 2000-talet.

Sitter häktade för mord

I Grekland ställer nynazistiska Gyllene gryning upp. Trots att deras partiledare och fem andra parlamentsledamöter sitter häktade misstänkta för mord och en rad andra brott så för de närmare tio procent i opinionsmätningarna.

Belgien har dessutom sin egen extremhöger i form av Vlaams Belang.

Vi talar om en kraftig extremhögervind inför valet.

Kanske kan dådet skrämma en del vanliga människor att lägga sin röst på mer moderata partier.

Dödsskjutningarna kan också skapa en oro för att gå till vallokalerna. Tänk om fler terrordåd är planerade i andra länder. Ett lågt valdeltagande brukar gynna extrempartierna.

Rent teoretiskt kan man givetvis tänka sig att helt andra grupper ligger bakom i syfte att skylla på högerextremisterna och försöka skada deras chanser i EU-valet. Platsen är uppenbart av symbolisk natur.

Det fruktansvärda dådet i Bryssel är en blodig påminnelse om att det aldrig går att slappna av eller tro att antisemitismen är slutgiltigt besegrad. Tvärtom verkar den vara på återtåg.